Robotgulvvasker
Robotter er godt på vej til at overtage det manuelle arbejde – ikke blot i industrien, men også til en vis grad i husholdningen. De senere år har vi således både stiftet bekendtskab med støvsugerrobotter og robotplæneklippere, og det nyeste skud på stammen er robotgulvvaskere. Det er primært den amerikanske koncern iRobot, der dominerer markedet for robotgulvvaskere, og vi ser lidt nærmere på mulighederne her på siden.
Hvis du hører til den husmoderlige type, ved du sikkert, at gulvvask kan fortages på flere måder. Dels er der den lidt lettere rengøring, hvor man så at sige blot mopper eller tørrer gulvet over. Det er en effektiv måde at fjerne støv på, men skal der for alvor bruges knofedt, er der ingen vej uden om en decideret skrubning af gulvet. Disse rengøringsmetoder afspejlet sig også i robotteknologien, hvor de lidt billigere robotter nøjes med moppemetoden, mens de dyrere ydermere kan foretage en egentlig skrubning. Det er endda muligt at få robotgulvvaskere, der også kan støvsuge.
Der er ingen tvivl om, at det er den amerikanske koncern iRobot, der har en stor del af æren for, at vi i dag er positivt indstillede overfor husholdningsrobotterne. Koncernen har siden 1990’erne deltaget i omfattende lobbyarbejde med henblik på at få robotter integreret i dagligdagen. De var da også de første, der i 2002 lancerede robotstøvsugere på markedet for alvor, og den kendte Roomba har siden gået sejsgang verden over. Det kan derfor heller ikke overraske, at det også er iRobot, der nu fører an i kapløbet om robotgulvvaskere, men med tiden vil andre producenter sikkert komme på banen, akkurat som det er set med robotstøvsugerne.
iRobot Roomba S9558+ – Robotstøvsuger med et flot design og en super sugeevne
Forhandler | Pris |
Annoncer |
---|---|---|
8.999,00 | Læs mere |
Denne Roomba S9558+ fra iRobot er blevet anmeldt på Techhive.com, som har vurderet denne robotstøvsuger til at være bedst i test, hvilket altså er et super godt kvalitetsstempel til denne robot.
Derudover er den også blevet testet på Which.co.uk, som blandt andet er super imponerede af den selv-tømmende støvopsamler, såvel som det gode smart-navigationssystem, som sikrer en super god rengøring.
Til slut er robotten også blevet vurderet af Pcmag.com, som er vilde med støvsugerens stærke sugeevne, hvilket naturligvis også er en enorm god egenskab ved robotten.
Derfor anbefaler vi iRobot Roomba S9558+
- Kan tilkobles til wi-fi og styres fra den tilhørende app
- Har en batterilevetid på op til 120 minutter
- Ekstra god til at støvsuge kanter og hjørner
Hvis du søger en robotstøvsuger, som skal være noget udover det sædvanlige, så er denne Roomba S9558+ måske lige netop den robot, som du mangler i dit liv og hjem. Ikke nok med at støvsugeren har et eksklusivt og flot design, så indeholder den også nogle enormt store fordele.
En af de bedste fordele ved denne robotstøvsuger er, at den selv formår at tømme sig for støv. Dette gør den ind i sin station, som kan indeholde helt op til 30 af støvsugerens beholdere, inden du bliver nødt til at tømme den. Dermed behøver du altså ikke tænke på at tømme din støvsuger for støv særligt ofte, hvilket er enormt lækkert.
iRobot Roomba S9558+ vs. markedet
En af de helt store fordele ved lige netop denne model er, at den er udstyret med Perfect-Edge teknologi, hvilket netop har den effekt, at denne robotstøvsuger er ekstra god til at opsamle det støv og snavs, som gemmer sig langs kanterne, såvel som i rummets hjørner, hvilket helt klart er et kæmpe plus.
Dertil har robotten et eksklusivt design, hvilket også kan være et stort plus for nogle forbrugere. Til gengæld er robotten en af højdespringerne, når det kommer til prisen, hvilket naturligvis kan gøre den til et mindre attraktivt køb. Hvis du dog formår at påskønne dens gode egenskaber, så kan robotten sagtens være pengene værd.
iRobot Braava 390T robotgulvvasker (BEDST I TEST!)
iRobot Braava 390T – BEDST I TEST! |
På mange måder minder iRobot Braava 390T robotgulvvaskeren meget om den tidligere omtalte model 380T.
Der er dog integreret en række forbedringer, som bringer udsalgsprisen op på omkring 3.000 kroner. Rengøringsprincipperne er dog fortsat de samme.
Maskinen kan feje med en tørmoppe (op til 93 m2), eller vådmoppe gulvarealer på op til 33 m2. Her tilfører maskinen løbende en anelse vand, så gulvet vaskes i processen.
Hvis gulvet er meget snavset, kan der være behov for at udskifte klud eller moppe, men det kan heldigvis gøres med et snuptag.
iRobot Braava 390T er meget ny på markedet, så det har ikke været muligt at fortage en vurdering af brugernes holdning til denne specifikke robotgulvvasker.
Man går dog formentlig ikke helt galt i byen ved at skæve til forgængeren, der generelt får udmærkede vurderinger med på vejen. Tekniske data og parametre er da også særdeles sammenlignelige både på ydelse og rækkevidde.
Modellen kan både fås i sort og hvid finish. I alle tilfælde er den udstyret med et kraftigt NiMH-batteri, som giver basis for en ekstra lang driftstid.
Alligevel tager opladningen kun to timer, takket være den medfølgende ”turbo”-oplader. Driften er ekstremt lydsvag, og slet ikke sammenlignelig med det støjniveau, der kendes fra traditionelle robotstøvsugere.
iRobot Braava m6 – Gulvvasker med nem indstilling af rengøringszoner og virtuelle barriere
Forhandler | Pris |
Annoncer |
---|---|---|
5.999,00 | Læs mere |
Denne Braava m6 robotgulvvasker, som ligeledes også af lavet af brandet iRobot, er blevet testet på siden Cleanup.expert, som blandt andet pointerer, at denne gulvvaskerrobot har et super godt navigationssystem, der er nemt at indstille til ens personlige præferencer, såvel som ens hjem, hvilket er enormt lækkert.
Dertil er robotten også blevet testet af Techhive.com, som ligeledes også er imponeret af navigationssystemet. De fremhæver, at det er nemt at indstille de forskellige rengøringszoner og de virtuelle barriere, som robotten skal følge.
Derfor anbefaler vi iRobot Braava m6
- Bruger rengøringsklude som klarer genstridigt snavs og køkkenfedt
- Kludene bruger statisk elektricitet til at opfange støv, snavs og dyrehår
- Kan både støvsuge og vaske gulvet
Hvis du er lidt betænksom ved at købe en robotgulvvasker, fordi du er bange for, at den er for indviklet at bruge, så bør du tage et nærmere kig på denne Braava m6 model fra iRobot. Denne gulvvasker er nemlig super nem at indstille og sætte i gang, hvilket er enormt praktisk, hvis man ikke har super meget styr på teknologi generelt.
Når du skal sætte denne gulvvasker i gang, så behøver du blot følge tre simple trin:
- Du tilføjer en rengøringsklud til maskinen til gulvvask eller til fejning.
- Du tilføjer vand og rengøringsmiddel til maskinen. Her kan du evt. bruge Braava Jet for en langvarig, frisk duft.
- Tryk på knappen ”Clean”.
Og så går din robotgulvvasker i gang med at ordne gulvene for dig.
iRobot Braava m6 vs. markedet
Denne Braava m6 robotgulvvasker skiller sig ud fra mange af de andre modeller på markedet ved, at den netop har så godt et navigationssystem, som den har. Dertil er det desuden enormt nemt at indstille de forskellige rengøringszoner og barrierer, hvilket er enormt praktisk, da de sparer dig for en del tid og besvær.
Dertil er det ligeledes enormt nemt at sætte robotten i gang med at gøre rent. Du følger nemlig blot de tre nemme trin, som er beskrevet ovenfor, hvormed din robot lynhurtigt kan være i gang med at gøre dine gulve rene for dig.
iRobot Scooba 450 robotgulvvasker
- Denne model er desværre udgået. Kig derfor efter en af de andre modeller, vi anmelder her på siden!
Blandt de robotgulvvaskere vi behandler her på siden, er iRobot Scooba 450 med en pris på omkring 4.300 den suverænt dyreste i klassen.
I modsætning til de øvrige modeller tager denne robot dog også gulvvaskningen til et helt nyt niveau.
Først fejer og suger den grovere snavs op, hvorefter gulvet påføres rent vand, evt. tilsat et specialrengøringsmiddel, så snavset blødes bedre op.
Efterfølgende skrubbes gulvet med roterende børster, og til sidst skrabes og suges det beskidte vand op igen i en særskilt beholder, så gulvet efterlades tørt og rent.
iRobot har tidligere lanceret flere generationer af gulvvaskere, men Scooba 450 er den mest effektive til dato, idet den rengør op til tre gange bedre end tidligere modeller. Laboratorietests viser, at op til 99,3 % af alle bakterier fjernes fra gulvet efter en tur med denne robotgulvvasker.
Scooba 450 er i øvrigt også kompatibel med udstyr fra de kendte Roomba-støvsugere. Du vil således f.eks. kunne kombinere med ladere og virtuelle vægge, hvis du allerede har anskaffet til din robotstøvsuger.
De indbyggede vandtanke har dog kun kapacitet til grundig rengøring af op til 28 m2, før vandet skal skiftes. Om det er den primære årsag til brugernes utilfredshed er uvist, men brugeranmeldelserne på nettet imponerer ikke.
Tager man et gennemsnit af anmeldelserne, opnår denne model kun 3,3 ud af 5 mulige stjerner fordelt over brugere på flere forskellige sites. Til gengæld er der stor begejstring for produktdesignet hos eksperterne, idet iRobot Scooba 450 robotgulvvaskeren i 2014 fik tildelt den eftertragtede Reddot Award for produktdesign.
iRobot Braava 380T robotgulvvasker
iRobot Braava 380T rengør efter moppe-princippet. Det er en relativt ukompliceret teknologi i forhold til selve rengøringsprocessen, men prisen ligger alligevel på omkring 2.700 kroner.
Det skyldes til dels den meget avancerede GPS-teknologi, som gør det muligt for maskinen at vide præcis hvor den har været, og hvilke områder, der endnu mangler rengøring.
Hvis man skal dømme ud fra mængden af brugeranmeldelser på nettet, er der solgt rigtig mange iRobot Braava 380T gulvvaskere.
Og brugerne er jævnt tilfredse: Gennemsnitligt bliver modellen bedømt med 4,1 ud af 5 mulige stjerner.
iRobot Braava 380T kan bruges til både tør og våd rengøring. Der medfølger specialdesignede mikrofiber-mopper til hvert sit formål, men det er også muligt at bruge standard engangsklude.
Batteriet har kapacitet til 4 timers tørmobning, hvor den effektivt kan dække op til 93 m2. Skal der vådmoppes, reduceres driftstiden til 2,5 timer og arealet til 33 m2.
En af de helt store fordele ved robotgulvvaskere som iRobot Braava 380T er den næsten lydløse drift.
Der er ingen roterende dele, og målene på blot cirka 22 x 24 x 8 centimeter gør det muligt for robotten at komme ind under møbler og nå de fleste svært tilgængelige steder på egen hånd.
iRobot Braava 320 robotgulvvasker
Hvis man finder de større iRobot Braava-modeller for dyre i forhold til budgettet, kan iRobot Braava 320 i mange tilfælde være et fint alternativ.
Her ligger udsalgsprisen nede på omkring 1.500 kroner, og man får ganske meget for pengene.
Kapacitet og driftstid er dog ikke overraskende en smule reduceret, og man må således nøjes med 3 timer og 75 m2 fejning, eller 2 timer og 24 m2 vådmobning.
Til mindre husstande vil dette dog ofte være tiltrækkeligt. Maskinen er utrolig behagelig at være i nærheden af, for den støjer stort set ikke. Man kan således sagtens opholde sig i samme rum, uden at blive forstyrret af den stillekørende robot.
En enkelt anke ved denne billige iRobot Braava-model er den manglende ”Reservoir Pad”, som følger med til de dyrere modeller.
Reservoir Pad’en er med til at sikre en optimal fordeling af vandet i moppeområdet, og man må derfor forvente en anelse mere ujævn rengøring ved vådmopning.
Forbrugernes holdning til iRobot Braava 320 robotgulvvaskeren er dog generelt positiv. Tager man gennemsnittet af et stort antal brugeranmeldelser på nettet, får denne model 4 stjerner ud af 5 mulige.
Hvor effektiv er gulvvasken med en robotgulvvasker?
De fleste af de behandlede gulvvaskere rengør ved hjælp af en moppe, som blot trækkes hen over gulvet uden nedadgående tryk af betydning. Det betyder i praksis, at rengøringen mere har karakter af en let aftørring.
Metoden er udmærket til at fjerne støv fra de glatte gulve, men er ikke tilstrækkelig til mere genstridigt snavs som eksempelvis indtørrede pletter fra spildt sodavand og lignende. Her kan kun iRobot Scooba 450 stå distancen, idet den som den eneste benytter sig af reel skrubning af gulvet. Til gengæld klarer denne model kun et meget begrænset område på egen hånd.
Hvor allergivenlige er robotgulvvaskerne?
Hvis en eller flere i husstanden er besværet af allergi eller astma, kan gulvvaskeren være et udmærket supplement til løbende fjernelse af støv på glatte gulve. Fordelen ved moppe-modellerne er, at der ikke hvirvles støv op af betydning, dels på grund af den lave hastighed, og dels fordi der ikke er egentlig sugning involveret.
Benytter man vådmopning eller rengøring med iRobot Scooba 450, er der endvidere vand involveret i processen, som effektivt binder eventuelle støvpartikler og allergener.
Hvor meget støjer robotgulvvaskere i brug?
Hovedparten af de behandlede robotgulvvaskere benytter udelukkende mopper til rengøringen, og har således ingen bevægelige støjende dele som eksempelvis roterende børster, sugemotorer og lignende. Samtidig bevæger de sig rundt i et langsomt tempo. Det betyder i praksis, at disse modeller er yderst lydsvage og sagtens kan være i brug, selv om man opholder sig i lokalet.
Det forholder sig til gengæld meget anderledes med iRobot Scooba 450, der både har sugemotor og roterende børster. iRobot oplyser ikke umiddelbart noget om støjniveauet, og er der måske en grund til: I en tysk undersøgelse er støjniveauet nemlig målt til hele 82 dB(A), hvilket er en del mere end det gennemsnitlige støjniveau for traditionelle støvsugere. Skal vi sammenligne med noget, er det støjniveauet på en indfaldsvej til en storby.
Konklusion vedrørende robotgulvvaskere
Generelt vil robotgulvvaskerne ikke helt kunne erstatte den manuelle gulvvask. Særligt for moppe-robotterne gælder det, at de udmærket vil kunne bruges med henblik på at holde gulvene pæne og støvfri på daglig basis, men ikke har tilstrækkelig rengøringsevne til mere genstridigt snavs.
Den relativt dyre iRobot Scooba 450 fjerner i højere grad snavs og bakterier, men den meget begrænsede rækkevidde på 28 m2 vil kræve en del manuel assistance fra brugeren, hvis der er tale om større arealer. Det er sandsynligvis også en af årsagerne til de forholdsvis lunkne brugeranmeldelser, som denne model får.
Støvsuger mærker
- AEG støvsuger
- Bosch støvsuger
- Dirt Devil støvsuger
- Dyson støvsuger
- Electrolux støvsuger
- Festool industristøvsuger
- iRobot Roomba robotstøvsuger
- LG robotstøvsuger
- Miele støvsuger
- Neato robotstøvsuger
- Nilfisk støvsuger
- Philips støvsuger
- Siemens støvsuger
Støvsuger typer
- Allergivenlig støvsuger
- Billig støvsuger
- Håndstøvsuger
- Industristøvsuger
- Lydløs & stillegående støvsuger
- Poseløs støvsuger
- Robotstøvsuger