Askestøvsuger – Få hjælp til at finde den bedste askestøvsuger

askestøvsugerAskestøvsugere anvendes til at tømme aske ud af brændeovne, brændefyr, pejse og andre steder, hvor du fyrer med træ eller andre faste brændselsformer. De fås i flere forskellige udformninger, med forskellige motorstørrelser og tilbehør. Her får du overblik over markedets mest populære modeller.

Har du prøvet at tage aske ud af din brændeovn eller dit pillefyr med en askeskovl, ved du hvor svært det kan være at få gjort brændkammeret helt rent i hjørner og kroge. Der bliver altid lidt aske liggende.

Også oven på røgvenderpladen i brændeovnen, samler der sig lidt aske, som du kun kan få væk ved enten at tage røgvenderpladen ned eller bruge en lille børste eller kost. Sidstnævnte hvirvler dog oftest asken op, så den sviner en del og tit lander uden for brændeovnen.

Det samme er tilfældet i luftspjældet i bunden af brændeovnen. Her kan der også gemme sig større partikler, der kan besværliggøre luftreguleringen. Det er irriterende og du kan hurtigt blive rigtig beskidt på både fingre og tøj, hvis du skal rengøre spjældet ordentligt.

Løs problemet med en askestøvsuger

Løsningen på alle dine problemer, er at anskaffe dig en askestøvsuger. Den kan komme askeresterne og støvet til livs i alle hjørner og kringelkroge. Tilmed kan du bruge den til at tømme brændkammeret helt, så du slipper for at sprede aske og støv rundt om brændeovn eller -fyr, når du skal rengøre det.

Generelt opdeles askestøvsugere i to typer, nemlig askesugere eller askestøvsugere:

  • Askesugere: Er i praksis en lukket bøtte, der opsamler asken. De fungerer ved, at du sætter slangen fra din almindelige støvsuger på askesugeren og bruger sugeevnen fra denne til at suge asken op.
  • Askestøvsuger: En rigtig støvsuger med egen motor der er specieludviklet til at suge aske op med.

Betegnelserne bruges dog lidt i flæng. Så i praksis vil du opleve, at de fleste butikker og webshops kalder en askestøvsuger for en askesuger, selv om den har motor.

Den bedste askesuger til prisen

Vi går direkte til sagen. Power Plus laver på nuværende tidspunkt de bedste askesugere til prisen. Herunder ser du to modeller, som du uden tvivl vil blive glad for. Vi har endvidere sikret os, at der er hurtig levering hos de to forhandlere, som vi henviser til herunder. 

askestøvsuger power plus

Power Plus Askesuger 20 liter 1200 watt

Gå til forhandler ved at klikke her!

Askesuger eller askestøvsuger?

Oprindeligt var en askesuger en stor bøtte eller spand med låg på. Den fungerede ved, at du brugte din egen støvsuger som motor ved at sætte slangen fra støvsugeren ned i et hul i låget på askesugeren. I låget sad der så en filteranordning, der holdt asken tilbage i askesugeren, så det ikke kom over i støvsugeren.

I praksis var filteret dog sjældent så finmasket, at du helt kunne undgå at få aske og især mindre støvpartikler over i støvsugeren. Derfor kunne det heller ikke undgås, støvsugeren med tiden blev tilsmudset en del.

I takt med at elmotorerne blev billigere at producere, blev der efterhånden så lille en prisforskel på askesugere uden motor og askestøvsugere med, at folk helt fravalgte den ikke-motoriserede udgave af askesugeren. Så fra at have været to forskellige produkter, bliver askesuger i dag lige så ofte brugt som betegnelse for askestøvsugeren.

Askestøvsugeren gør ordentligt rent

Askestøvsugere er en støvsuger, der er designet specielt til at suge aske og andre former for kraftigt snavs, som du ikke vil bruge din almindelige støvsuger til. De fleste aksestøvsugere i dag er dog primært designet til at suge aske med, selv om de stadig sagtens kan klare en gang savsmuld, høvlspåner eller andre ting, du ikke kunne drømme om at bruge din almindelige støvsuger til.

Designmæssigt er askestøvsugeren opbygget som en stor bøtte eller spand med et låg på. Låget består af motorenheden og et filter, der holder asken ude af motoren. Askestøvsugeren er enten opbygget som en almindelig støvsuger med filter eller efter cyklon-metoden, der oprindelig blev introduceret af Dyson.

Hvad koster en askestøvsuger?

Askestøvsugeren ligger i dag prismæssigt fra et par hundrede og op til lidt over 1000 kroner for de dyreste modeller, uden at det behøver at være nævneværdig forskel på designet.

De dyrere modeller har dog oftest f.eks. hjul og kan nemmere anvendes til andre opgaver end bare askesugning. De billigere er oftest meget billige i udførelse og kvalitet af både motor, materialer og samling.

Der er helt klart en tendens til, at de dyrere modeller byder på bedre kvalitet af materialerne, holder sugeevnen bedre og har en bedre anvendelighed. De dyreste modeller har ligefrem ekstra mundstykker og andet tilbehør med til prisen.

I det følgende gennemgår vi en række af de mest populære askestøvsugere på markedet.

Askesuger 20 liter 1200w – testvinder hos tyske Aschesauger test

Askesuger 20 liter 1200w

Forhandler Pris
   

Se laveste pris

Vi starter dog med en testvinder, nemlig Askesuger 20 liter 1200w der nok er den mest alsidige askestøvsuger, som findes på markedet og derfor også en af de dyreste – selv om den oftest ses på tilbud til lidt over halvdelen af den normale udsalgspris.

Den har vundet en større sammenligningstest af askestøvsuger på det tyske site aschesauger-test.eu.

Askestøvsugeren er i en særdeles robust og gedigen kvalitet med hele 20 liters asketank og en kraftig, 1200 W motor. Den er endvidere udstyret med letløbende hjul, langt rør og en pænt lang ledning. Der medfølger også almindeligt gulvmundstykke – praktisk, når gulvet rundt om brændeovnen lige skal rengøres, efter du har tømt ovnen for aske.

Du kan også nemt bruge Askesuger 20 liter til rengøring efter bore-, save- og høvleopgaver eller til opsugning af andet støv og smuds, som du ikke vil bruge din almindelige støvsuger til. Ja, faktisk kan du sagtens bruge støvsugeren her til almindelig rengøring, selv om den hverken er udstyret med HEPA-filter eller andre af den almindelige støvsugers behageligheder. Men skulle den normale støvsuger svigte, har du rent faktisk en midlertidig erstatning stående klar her.

Gå til forhandler her!

FOX askestøvsuger

4898_500_fox_stoevsuger

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

FOX er tænkt som løsningen til rengøring af brændkammeret på pille- eller træfyret eller til rengøringen af brændeovnen i stuen.

Maskinen er udstyret med en pæn stor askebeholder, men da FOX askestøvsugeren er af plast, kan man godt blive lidt bekymret for, om den kan holde til varm aske.

FOX askestøvsugeren fungerer som en almindelig støvsuger og du skal derfor påregne at købe nyt støvfilter med jævne mellemrum, ligesom mundstykke og børste nok også skal udskiftes en gang imellem – især hvis du bruger maskinen til rengøring, mens asken stadig er varm.

Prismæssigt ligger maskinen i den dyre ende af spektret.

BOXER Askesuger

BOXER Askesuger

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

BOXER Askesuger er en askestøvsuger i den billigste ende af spektret, selv om den er bestykket med en motor på hele 1000 W. Det giver en fantastisk sugeevne på den lille fyr, der er så transportabel, at du snildt kan tage den med ud og give havegrillen en omgang – hvis du bare har en forlængerledning, der er lang nok.

Selve askespanden rummer 10 liter, hvilket gør den til en af de mindst rummelige askestøvsugere på markedet. Det er dog alt rigeligt til, at du kan rengøre de fleste brændeovne og -fyr, uden at skulle tømme maskinen på halvvejen.

På trods af den lave pris får du en maskine, der på trods af en smule ringere sugeevne fra maskinen, når spanden er ved at være fuld, performer godt til prisen og er væsentligt mere transportabel end de større maskiner på markedet.

Cyclone Askesuger

Cyclone Askesuger

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Cyclone Askesuger fungerer som navnet antyder efter cyklonprincippet, der også kendes fra Dyson-støvsugerne.

Det betyder, at maskinen lader luften cirkulere rundt i askespanden, så du undgår at filteret tilstoppes under brug. Det betyder også, at den beholder sugeevnen, selv om spanden er ved at være fyldt med aske.

Her får du en askestøvsuger med 18 liter askespand og 1000 W motor. Den er tilmed udstyret med vaskbart HEPA-filter, så støvemissionen er holdt på højde med en almindelig støvsuger.

Det er ret ualmindeligt for askestøvsugere og taler absolut til modellens fordel

Maskinen er udstyret med 1,5 meter slange og et aluminiumsmundstykke på 20 cm, samt et strømkabel på 2 meter. Prismæssigt ligger den pænt i midten af prisspektret.

Gå til forhandler her!

HP SCHOU Askesuger med spand

Produktet er udgået – se vores andre anbefalinger.

H.P. Schou er kendt for deres brede udvalg af værktøj med videre og har også en askestøvsuger med 15 liters støvspand i deres sortiment. Den ligger prismæssigt helt i bunden af skalaen.

Motoren er på beskedne 900 W, hvilket faktisk holder denne askestøvsuger inden for det maksimumkrav, der kommer til at gælde for almindelige støvsugeres el-forbrug fra september 2017.

Askestøvsugeren leveres med 1 meter slange, metalsugerør og 2,5 meter el-ledning.

Den anvender et stoffilter, der med fordel bør rengøres eller skiftes med jævne mellemrum, hvis du vil bevare maskinens sugeevne i længden. Sugeevnen forringes i øvrigt en del, når askespanden er ved at være fuld.

Askespanden er i metal, men motoren er indkapslet i slagfast plastik. Alt i alt en pæn kvalitet til prisen.

P.Lindberg Askesuger

Produktet er udgået – se vores andre anbefalinger.

Hos P. Lindbergs maskinforretning finder du en askesuger med hele 1200 W motor og 20 liter askespand til en af testens lavere priser. Inkluderet er 1,5 meter sugeslange og et 23 cm langt mundstykke i metal, der gør denne maskine velegnet til rensning af både brændeovne, pille- og træfyr. Fra fabrikken medfølger der også en støvsugerpose og det er muligt at købe ekstra poser. Praktisk nok hvis du bor i lejlighed, og vil slippe for at slæbe støvsugeren ned fra fjerde sal for at tømme den i en container.

Maskinen performer rigtigt godt til prisen, men ligesom med BOXER Askesuger bliver sugeevnen en del mindre, når spanden er ved at være fyldt.

Askestøvsugere – Pris og kvalitet følges ad – som regel

Som du kan se af gennemgangen af de mest populære askestøvsugere på markedet, så følges pris og kvalitet som regel ad. De billigste askestøvsugere leverer dog ganske meget over forventning, men som regel kommer de til kort på sugeevnen, når askespanden er ved at være fuld.

Materialevalg og -kvalitet er dog også noget lavere på de billigere modeller, selv om det aldrig bliver kriminelt dårligt. Derfor kan det overraske at en forholdsvis dyr askestøvsuger som FOX, er udført i slagfast plastik ganske som almindelige støvsugere. Her har selv de billigste modeller alle en askespand af metal, hvilket er betryggende og gør det muligt, at rengøre ovnen, selv om asken ikke er helt afkølet.

Vores anbefaling er derfor at afstemme dine forventninger til din askestøvsuger med prisen. Så er du sikker på, du får en maskine, som du bliver glad for i længden.

Video: Så nemt samlet du askesugeren

Se hele udvalget ved at klikke her!

Brug altid en decideret støvsuger til brændeovn

Det er ikke alle, der er klar over det, men det er faktisk ikke en god idé at bruge en almindelig støvsuger til at fjerne aske fra en brændeovn. Det er der flere årsager til, men de fleste af disse bunder i, at det ikke er sundt for selve støvsugeren. Derfor er det selvfølgelig en god idé at anskaffe sig en støvsuger specifikt til dette.

Heldigvis er det noget, der er rig mulighed for at gøre. Du kan finde et hav af forskellige støvsugere, der egner sig til dette formål. Derfor er det ikke en almindelig støvsuger, du skal gå på jagt efter, selvom du ikke bruger den til andet, end at fjerne aske fra din brændeovn. Det er vigtigt, at du vælger en decideret askestøvsuger.

Er specifikt udviklet til at fjerne aske

Til trods for, at du kan have held med at fjerne aske med en almindelig støvsuger, blive resultatet næppe af tilfredsstillende karakter. Dertil er det ikke sundt for en normal støvsuger at blive brugt til et sådant formål, hvorfor det frarådes. I stedet bør dit fokus være på at finde en askestøvsuger, der er lavet til dette formål.

Det er ikke alle, der mener, at det er værd at købe en sådan støvsuger. Det er en skam, da den kan vise sig at være meget anvendelig. Har du en brændeovn, der ofte er tændt, er det derfor en god idé at investere i en støvsuger til brændeovn. Det er – uden tvivl – et køb, som du ikke kommer til at fortryde.

Der er forskel på folks behov

Hvis du er på udkig efter en askestøvsuger, er det vigtigt at skabe et godt overblik over dine behov. Der er stor forskel på, hvad folk kræver af en sådan støvsuger, hvorfor modellerne også adskiller sig på et væld af punkter. Det indikerer også, at du ikke blot kan vælge en hvilken som helst model.

Start derfor med at skabe et overblik over dine behov og krav. Det gør det betydeligt nemmere at udvælge den helt rette askestøvsuger. At dit valg bliver nemmere spare dig både for tid og besvær forbundet med at lede, men også et eventuelt fejlkøb.