Vandstøvsuger

Vandstøvsugere er oftest udformet som våd/tør støvsugere, der både kan tage nedfaldne blade, grovere snavs og benyttes til at opsuge vand, f.eks. efter vandskader eller i forbindelse med rensning af tæpper og lignende. Her kan du få mere at vide om vandstøvsugere og hvilke modeller, der findes på markedet.

Vandstøvsugere – kaldes også for vådstøvsugere – er specialstøvsugere, der oftest kan bruges til både opsugning af vådt og tørt. De fleste vandstøvsugere gør sig således også fortrinligt til grovere snavs, visne blade og oprydning i værkstedet efter høvle- eller savearbejdet. Andre modeller er udelukkende udviklet til at klare opsugning af væsker og anvendes derfor oftest af skadesfirmaer og andre, der løbende har behov for at kunne fjerne større mængder vand eller andre væsker.

Vandstøvsugere koster for de fleste modellers vedkommende en hel del. Derfor er det de færreste private husholdninger, der vil anskaffe sig en vandstøvsuger, med mindre de har en hobby som f.eks. akvariefisk eller tit har brug for at gøre rent efter mere håndværksprægede aktiviteter eller kæledyr, der giver grovere snavs, end man vil udsætte sin almindelige støvsuger for.

Har du tæpper i huset, kan vandstøvsugeren også anvendes i forbindelse med rensning af tæpperne. Det er dog en aktivitet, der foregår så sjældent, at de fleste nok hellere vil leje en vandstøvsuger i det lokale byggemarked end at investere i en dyr maskine, der kommer til at tilbringe det meste af tiden i skabet.

I det følgende præsenterer vi de mest udbredte vandstøvsugere på markedet.

Nilfisk våd-/tørstøvsuger Multi 20 CR

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Nilfisk-Alto Multi 20 CR er en vandstøvsuger, der design-, drifts- og udstyrsmæssigt sagtens kan anvendes som almindelig husholdningsstøvsuger. Maskinen er udstyret med en kraftig 1400 watts motor og har sugekraft og har et slange- og rørsystem, der er dimensioneret til, både at kunne anvendes inden- og udendørs.

Det er med andre ord en våd/tør-støvsuger, hvor der hverken er gået på kompromis med ydeevne eller anvendelighed. Da prisen samtidig ligger på linje med en bedre husholdningsstøvsuger, kan den sagtens anvendes som eneste støvsuger i en husstand, der har en lidt mere grisende hobby eller hvor der tit er behov for at suge f.eks. vand op fra kælderen, rense op efter kæledyr eller skifte vandet i akvariet.

Nilfisk-Alto Multi 20 CR klarer det hele og kan tilmed også bruges til at puste gummibåden, luftmadrassen eller soppebassinet i haven op med ved hjælp af den indbyggede blæsefunktion. Men pas på: Det går stærkt og der er virkelig tryk på.

Maskinen er udstyret med et særligt Push & Clean filter, der renser det indbyggede filter i støvsugeren, som både anvendes til filtrering af luft og væske. Endvidere er maskinen udstyret med en praktisk holder, så du altid har forlængerrør, mundstykker og andet tilbehør lige ved hånden.

Numatic vand/støvsuger WV 570

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Numatic WV 570 er en vandstøvsuger i et mere industrielt design med rund krop og en firkantet bundramme med store hjul i hvert hjørne. Den kan lige som Nilfisken både anvendes som almindelig støvsuger til tørt og som vand- eller vådstøvsuger. Maskinen er udstyret med en række forskelligt tilbehør, der sikrer dig, at den kan klare alle former for opgaver, uanset om du bare skal støvsuge indendørs eller skal have tømt f.eks. kælderen for vand.

Maskinen er kendt for sin utrolige slidstyrke og holdbarhed og er det oplagte førstevalg hos mange håndværkere. De har oftest brug for en støvsuger, der kan klare lidt større stykker snavs og skidt end den almindelige husholdningsmaskine. Samtidig gør muligheden for at opsuge væsker støvsugeren endnu mere anvendelig, især ved den endelige oprydning på byggepladsen.

Selv om maskinen er meget robust, betyder det ikke, at den vejer en masse. Den er forbavsende let. Samtidig gør hjulenes placering helt ude i hjørnerne på bundrammen, støvsugeren særdeles stabil. Da hjulene samtidig er letløbende og større end på de almindelige støvsugere, er den nem at trække rundt med og kan også sagtens komme frem, selv om terrænet måske ikke er helt stuegulvsjævnt.

Støvsugerslangen er med 2,4 meter længere end gennemsnittet og der medfølger 2 forlængerrør i rustfrit stål og en bøjning, samt almindeligt støvsugermundstykke så maskinen også kan anvendes til traditionel støvsugning. Endvidere medfølger en våddysse, der anvendes ved opsugning af væsker.

Sprintus N 50/1 med lænsepumpe

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Sprintus N 50/1 er en vandstøvsuger, der er specielt udviklet til opsugning af væske. Den har indbygget lænsepumpe, hvorfor den også er velegnet til større tømningsopgaver i forbindelse med vand i kælderen og andre omfattende vandskader.

Den kan selvfølgelig også bruges til at tømme vandbassiner, havedamme og andre større vandmængder, men er ikke nær så bevendt til tørstøvsugning, som de andre maskiner, vi har omtalt. Det skyldes at denne maskine først og fremmest er tænkt som vand- eller vådstøvsuger, hvilket understreges af, at der medfølger en særlig vandtæt slange til pumpeopgaver, samt et særligt filtermundstykke der sikrer, at urenheder og større partikler ikke suget med op i maskinen.

Der medfølger også et almindeligt støvsugermundstykke, samt en traditionel støvsugerslange, som dog er væsentlig længere end gennemsnittet. Begge dele er dog først og fremmest tiltænkt den sidste opsugning af vand eller hvis der skal suges vand op på tæppebelagte eller andre vandsugende overflader.

Prismæssigt ligger denne støvsuger nok uden for rækkevidden af den almindelige husholdning. I stedet er den det oplagte valg som en del af beredskabet i boligforeningen eller som fast inventar i skadesfirmaets udrykningsvogn. Især det sidste er maskinen velegnet til på grund af sit meget kompakte design og sin lette vægt.

Hvilken vandstøvsuger skal jeg vælge?

Er du i markedet efter en vand- eller vådstøvsuger, er det vigtigt, at du først klarlægger, hvilket behov du reelt set har for at anvende væskeopsugningen, hvor store vandmængder der er behov for at opsuge og hvor tit du vil have behov for det, samt hvorvidt du i samme forbindelse kan have glæde af en tørstøvsuger, der kan bruges til opsugning af mere groft skidt og snavs.

Til mindre vandmængder vil en kombineret våd-/tørstøvsuger være det ideelle. Disse maskiner har oftest ikke mulighed for at suge mere vand op ad gangen, end der kan være i vandbeholderen. Har du ofte brug for at opsuge større vandmængder, skal du gå efter en vandstøvsuger, der er mulig at anvende som lænsepumpe – altså hvor vandet kan ledes videre ud gennem en slange, der sættes på et afløb fra støvsugeren.

Du kan nok leve med at skulle tømme vandbeholderen i støvsugeren et par gange, hvis du skal skifte vand i dit 128 liters akvarium. Men har du f.eks. et 400 liters eller større akvarium, vil du nok hellere have en vandstøvsuger med afløb eller anskaffe en lænsepumpe i stedet. Til akvariebrug er det også vigtigt, at der medfølger et særligt filtermundstykke, så du ikke får suget fisk, bundmaterialer, planter og andre løsdele i akvariet med ind i vandstøvsugeren.

Du kan også vælge en våd-/tørstøvsuger, hvis du har en hobby, hvor der tit er brug for at opsuge større emner end du vil udsætte din almindelige støvsuger for. Det være sig træarbejde eller oprydning efter diverse burdyr og -fugle. Her vil der være mindre brug for opsugning af væske. Men det er rart at have muligheden, hvis uheldet er ude.

Jo større vandmængder du har brug for at suge op, og jo oftere der er brug for det, jo mere specialiseret en vandstøvsuger er der brug for. Det sker næppe i den almindelige husholdning, men i boligforeninger og hos fagfolk vil mere dedikerede vandstøvsugere oftest være et must.

Hvor meget larmer en vandstøvsuger?

I forhold til den almindelige husholdningsstøvsuger larmer de fleste vandstøvsugere en hel del mere. Det skyldes den kraftigere sugeevne, der oftest er nødvendig for at kunne suge væsker op.

De fleste kombinerede våd-/tør-støvsugere har dog et mere moderat støjniveau, der ikke ligger væsentligt over den almindelige støvsuger. De er jo designet til at kunne bruges både som almindelig og som vandstøvsuger, når der er behov for det.

Du skal også være opmærksom på, at de fleste mere dedikerede vandstøvsugere går som industristøvsugere, hvorfor den gældende EU-lovgivning om støvsugeres energi-, støj- og støvemissionsniveau ikke gælder for disse.