Allergivenlig støvsuger

Allergi er et stigende problem herhjemme. En voksende del af befolkningen oplever allergiske reaktioner ved kontakt med blandt andet pollen og husstøv. Problemet forværres betydeligt, hvis disse allergener hvirvles rundt i luften – for eksempel i forbindelse med støvsugning. Det er især udblæsningsluften fra støvsugeren, der er problematisk, men det kan i høj grad afhjælpes ved brug af allergivenlige støvsugere.

De fleste støvsugere er monteret med filtre, som skal fjerne de grovere støvpartikler fra udblæsningsluften. For allergikere er det imidlertid de mikroskopiske støvpartikler og allergener, der er problemet, og disse opfanges ikke særligt effektivt af traditionelle støvsugerfiltre.

Løsningen er som oftest de såkaldte HEPA-filtre (High Efficiency Particulate Air), som er specialdesignede til at kunne opfange og tilbageholde de mikroskopiske partikler effektivt. Det er selvfølgelig også vigtigt, at støvsugeren er konstrueret så tæt som muligt, så forurenet luft ikke slipper ud af revner og sprækker.

De nye EU-regler kræver, at støvsugerne mærkes i forhold til rensning af udblæsningsluften. Hvis nogen i husstanden lider af allergi, bør man som oftest gå efter støvsugere med den bedste A-klassifikation på dette område. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at der stadig kan være store forskelle på A-klassificerede støvsugere, idet meget afhænger af det anvendte filter. I det følgende gennemgår vi nogle af de mest populære allergivenlige støvsugere på markedet i øjeblikket.

Miele Complete C3 Silence støvsuger

miele-complete-c3-silence-stovsuger_004

Forhandler Pris

Se laveste pris

For en pris på cirka 1.800 kroner får du en udmærket støvsuger i Miele Complete C3 Silence.

Forbrugerne er i hvert fald ganske tilfredse med denne model, hvis man måler på brugeranmeldelserne på nettet.

Her scorer den 4,6 ud af 5 mulige stjerner, hvilket er udmærket. Også magasinet Which betegner støvsugeren som et ”godt køb”.

Miele Complete C3 Silence er udstyret med et ”HEPA Air Clean filter”, men Miele oplyser dog ikke nærmere omkring den reelle filtreringseffektivitet.

I hvert fald er filtreringen god nok til, at støvsugeren opnår en A-klassifikation på støvemissions-området. Også energimæssigt er tingene i orden, idet den nominelle effekt på 700 Watt berettiger til energimærke A.

Rengøringsevnen for Complete C3 Silence er udmærket på glatte gulve med en A-klassifikation, mens D-klassifikationen på tæppe-rengøring ikke er imponerende.

Miele har valgt tilnavnet ”silence” på produktet, idet støjen er målt til maksimalt 69 dB(A). Det ligger en lille anelse under middel, men mange moderne støvsugere er dog væsentligt mere lydløse end denne model.

Læs mere om Miele Complete C3 Silence Støvsuger her

Philips FC8721 Performer Expert

philips-fc8721-09_02

Philips FC8721 Performer Expert er af forbrugermagasinet Tænk kåret som “Bedst i test”. Forbrugerne er dog kun moderat enige, hvis man kigger nærmere på de relativt få forbrugeranmeldelser på nettet.Denne støvsuger fra Philips har en udsalgspris på blot omkring 1.200 kroner, og det er overraskende billigt for en allergivenlig støvsuger med flotte data over hele linjen.

Her scorer modellen i gennemsnit kun 4,2 ud af 5 mulige stjerner, hvilket er en smule overraskende.

I hvert fald er støvsugeren på papiret et rigtig godt køb. Rengøringsevnen på glatte gulve får en A-klassifikation, mens den på gulvtæpper nøjes med C-klassifikation.

Sidstnævnte er dog ikke usædvanligt, selv for langt dyrere støvsugere. Støvsugeren er desuden i energiklasse A, og udmærker sig ved både 11 meters aktionsradius, stor 5 liters kapacitet og en relativ lav vægt på 5 kilo. Eneste væsentlige anke kunne måske være støjniveauet, der med 78 dB(A) ligger noget over gennemsnittet.

Philips FC8721 Performer Expert får også en A-klassifikation på støvemissions-området, og det skyldes blandt andet det indbyggede HEPA-13 filter, som er markedets næstbedste filter.

Det frasorterer 99,95 % af alle mikroskopiske støvpartikler, støvmider og pollen, således at udblæsningsluften i praksis er endnu renere end indeluften i en gennemsnitlig husstand.

 

Electrolux ZUOGREEN+ støvsuger

electrolux-zuogreen-stovsuger_002

 

Forhandler Pris

Se laveste pris
whiteaway logo Se laveste pris
Se laveste pris

Som navnet næsten også antyder, har Electrolux haft meget fokus på miljø ved udviklingen af ZUOGREEN+.

Støvsugeren er lavet af genbrugsplast og udstyret med en strømbesparende motor i energiklasse A.

Der er også tænkt arbejdsmiljø og allergivenlighed ind i konstruktionen, idet støvsugeren er udstyret med et vaskbart HEPA-filter.

HEPA-filteret er uspecificeret, men Electrolux benævner det som et ”Allergi Plus”-filter, og oplyser desuden om, at mere end 99 % af mikroskopiske støvpartikler og allergener bliver opfanget. Det giver en A-klassifikation i forhold til støvemission.

Electrolux ZUOGREEN+ har også en udmærket rengøringsevne. Glatte gulve klares i klasse A, mens gulvtæpper må nøjes med en B-klassifikation.

Prisen for denne model ligger omkring 1.600 kroner, hvilket er særdeles rimeligt i forhold til de generelt flotte specifikationer.

Brugerne er da også yderst tilfredse med Electrolux ZUOGREEN+, hvis man tager udgangspunkt i brugeranmeldelser rundt om på nettet. Her bliver det i gennemsnit til hele 4,7 ud af 5 mulige stjerner.

Brugernes vurdering bakkes i øvrigt også op af forbrugerorganisationerne Testfakta og Haus&Garden, der begge har kåret denne model som testvinder i uafhængige tests.

Læs mere om Electrolux ZUOGREEN+ støvsuger her

Bosch støvsuger – Zoo’o ProAnimal BSGL5333 – Rød/sølv

Bosch støvsuger - Zoo'o ProAnimal BSGL5333

 

 

Forhandler Pris
kitchenone-logo Se laveste pris

Der er mange dyrevenlige sjæle i Danmark som elsker at være sammen med deres kæledyr, men som lider under, at dyrene desværre fælder en helt del.

Det giver frustrationer, og de bliver endnu værre, når man så spilder tiden med en støvsuger som ikke formår at opsuge alle hårene. Det har Bosch gjort noget ved, og udviklet denne model, Zoo´o Proanimal BSGL5333, som kan klare alle former for dyrehår.

Så hvis du har hund eller kat, så har Bosch løsningen når det handler om effektiv rengøring. Denne støvsuger vil for alvor få bugt med alle hår, og så kan du ånde lettet op igen. Et renere og finere hjem giver en stor tilfredshed.

Der er meget arbejde at spare når du vælger denne model fra Bosch. Du skal ikke lægge dig på alle fire og skrabe hår sammen med hænderne, men bare støvsuge som du ellers plejer.

Den eneste forskel er, at denne støvsuger tager alle hunde- eller kattehår med sig, så du igen får et super rent hjem.

Det er effektivt, og så er den samtidig med lydsvag, så det ikke larmer helt vildt når du rent derhjemme. Den rigtige støvsuger til dyre-folket, den kommer helt sikkert fra Bosch, og den vil du have i mange år frem.

Miele Complete C3 Powerline støvsuger

miele-complete-c3-powerline-stovsuger_002

Forhandler Pris
Se laveste pris

Modellen er ikke udstyret med HEPA-filter, og får da også kun en B-klassifikation på støvemissions-området. Det er ikke imponerende og desuden under dagens standard for en støvsuger, der koster knapt 1.400 kroner.Er der allergikere eller astmatikere i husstanden, er Miele Complete C3 Powerline ikke det bedste valg.

Miele Complete C3 Powerline imponerer desværre heller ikke med selve rengøringen, der også ligger under middel med en B-klassifikation på hårde gulve og en C-klassifikation på tæpper.

Modellen er med sin motoreffekt på 1.200 Watt heller ikke særlig energivenlig, og det rækker kun til energiklasse D.

Det betyder i praksis, at denne støvsuger må forlade markedet i 2017, hvor en opstramning af energireglerne vil blive indført i EU.

Samtidig er Miele Complete C3 Powerline med sin vægt på 8,2 kilo også noget tungere at slæbe rundt på end de fleste andre støvsugere i klassen, og med et støjniveau på 77 dB(A) larmer den også mere end gennemsnittet.

Ikke desto mindre har det engelske magasin Which vurderet maskinen som værende et ”godt køb”. Også forbrugerne er overraskende tilfredse med en gennemsnitlig score på hele 4,8 ud af 5 mulige stjerner, hvis man skal tro de relativt få brugeranmeldelser, vi har kunnet opdrive rundt om på nettet.

Læs mere om Miele Complete C3 Powerline Støvsuger her

Bosch BGL45ZOO ProAnimal støvsuger

Bosch BGL45ZOO1

Støvsugeren er desuden monteret med et effektivt HEPA-13 filter, som tilbageholder 99,95 % af alle mikroskopiske støvpartikler.Som navnet antyder, er denne støvsuger optimeret til familier med kæledyr, dels med ekstra sugestyrke og dels med et særligt børstemundstykke, som mere effektivt opsamler dyrehår.

På den måde mindskes spredningen af det allergifremkaldende støv, som typisk findes i større mængder i hjem med kæledyr. Støvsugeren opnår derfor selvsagt en flot A-klassifikation for udblæsningsluften.

Rengøringsevnen for Bosch BGL45ZOO ProAnimal er en jævn præstation med A-klassifikation på glatte gulve og en C-klassifikation på tæpper.

Sidstnævnte kunne godt ønskes bedre i forbindelse med hold af kæledyr, men hav in mente, at klassifikationen dækker over rengøringsevnen generelt, og ikke specifikt fjernelse af dyrehår, som må forventes at være over middel. Energimæssigt imponerer modellen ikke, idet den kun opnår energiklasse C.

Prisen på Bosch BGL45ZOO ProAnimal ligger omkring 1.700 kroner, der inkluderer fire forskellige mundstykker. Støvsugerens kapacitet er med 5 liter udmærket, men aktionsradius på 10 meter og vægt på 8 kilo imponerer ikke.

Brugerne er dog overordnet set meget tilfredse, og kvitterer i gennemsnit med en vurdering på 4,7 ud af 5 mulige stjerner i brugeranmeldelser på nettet (baseret på relativt få tilgængelige anmeldelser).

Siemens Q 4.0 VSQ4G332 støvsuger
Siemens VSQ4G332

Forbrugerne er en smule tilbageholdende med roserne til Siemens Q 4.0 VSQ4G332, hvis man kigger på anmeldelserne på nettet.

I gennemsnit får modellen en bedømmelse på 4,1 ud af 5 mulige stjerner. Forbrugermagasinet Tænk mener dog, at der er tale om et ”godt køb” (Juli 2015).

Med en udsalgspris på kun knap 1.200, vurderer vi også, at der er ganske meget ydelse for pengene.

Siemens Q 4.0 VSQ4G332 klarer sig gennemsnitligt på rengøringsevnen med A-klassifikation på rengøring hårde gulve og C-klassifikation til rengøring af gulvtæpper.

Energieffektiviteten er også A-klasse, og kapaciteten på 5 liter er udmærket. Med en vægt på 7,25 kilo er støvsugeren dog en anelse tungere end gennemsnittet, og rækkevidden på 10 meter imponerer ikke. Støjniveaet ligger lidt under middel med 69 dB(A), og det er ganske flot til prisen.

Der er også godt nyt til allergikere. Siemens Q 4.0 VSQ4G332 er nemlig udstyret med et HEPA-13 filter, som tilbageholder mindst 99,95 % af alle mikroskopiske støvpartikler og allergener.

Det giver selvfølgelig denne model en A-klassifikation på støvemissions-området. Det er også værd at bemærke, at HEPA-filteret er vaskbart, så det kan genbruges gennem længere tid.

Electrolux ZUOQUATTRO støvsuger

Electrolux ZUOQUATTRO støvsuger

Prisen på cirka 3.200 kroner for Electrolux ZUOQUATTRO ligger denne støvsuger i den høje ende. Men til gengæld får man verdens første støvsuger med 4 x A-klassifikationer.

Det er især imponerende i forhold til støvsugning af tæpper, som ellers er et problemområde for langt de fleste støvsugere.

Den flotte ydelse kommer dog med en pris! For modellen larmer mere end de fleste med støjniveaet på op til 84 dB(A) – altså som en indfaldsvej til en storby.

Men ellers er specifikationerne flotte: Stor aktionsradius på 12 meter og stor 5 liters støvsugerpose.

En smart detalje ved Electrolux ZUOQUATTRO er desuden indbygget betjening i håndtaget samt ikke mindst automatikken, der selv kan justere sugestyrken efter forholdene.

Det er ikke overraskende, at modellen blev testvinder i forbrugermagasinet Tænk, og brugerne er også udmærket tilfredse i praksis, hvis man vurderer ud fra de relativt få brugeranmeldelser på nettet. Her får støvsugeren gennemsnitligt 4,6 ud af 5 mulige stjerner.

Selv om ZUOQUATTRO ikke ligger helt i top i forhold til luftfiltrering, er det stadig et fornuftigt bud på en allergivenlig støvsuger.

Electrolux har valgt at montere deres Allergy Plus filter, der er et vaskbart HEPA-filter. HEPA-klassen oplyses ikke direkte, men Electrolux oplyser selv, at filteret stopper 99 % af alle støvpartikler. Så vi taler hverken om et HEPA-12, -13- eller -14 filter her.

Bosch støvsuger – In’genius ProSilence 57

Bosch støvsuger - In'genius ProSilence 57

In´genius Prosilence 57 fra Bosch er en af de bedste i klassen når det handler om effektivitet, støjniveau, og holdbarhed.Skal du have en ny støvsuger som du bliver utrolig glad for, og som holder i mange år, så skal du nok vælge en model som denne.

Den leverer super støvsugning med filtrering af allergipartikler, så dit hjem bliver så rent som det er muligt. Ud over at dit hjem bliver rent og hygiejnisk, så kan du regne med at have en støvsuger i mange år.

Alt for mange modeller på markedet mister sin kraft og effektivitet med årene, og så bliver der ikke gjort så godt rent længere. Det sker ikke med denne model, som Bosch har fremstillet.

Stor sugeevne og høj kvalitet

Når du gør rent i hjemmet, så skal du sikre dig, at du ikke spilder for meget tid med en fuldstændig elendig støvsuger. Det er et spørgsmål om blandt andet sugeevne og filtrering som afgør, hvor god en støvsuger er.

Denne model, In´genius Prosilence 57 har det hele, og du finder ikke en tilsvarende kvalitet til den pris. Du får fuld valuta for pengene, hvis du vælger denne model, og du får et meget rent hjem, som du kan nyde i flere dage, inden du igen tager støvsugeren frem igen.

Siemens Q 8.0 SilencePower VSQ8330 støvsuger

Siemens VSQ8330

Som navnet mere end antyder, får man med Siemens Q 8.0 SilencePower en dejlig lydsvag støvsuger, uden at det går ud over sugestyrken.

Den støjer kun maksimalt 66 dB(A), men klarer alligevel glatte gulve til A-klassifikation og gulvtæpper til C-klassifikation.

Der er også tale om en relativt energivenlig støvsuger, der med sine 650 Watt driftseffekt placeres i energiklasse A.

Siemens Q 8.0 SilencePower VSQ8330 er desuden udstyret med klassens næstbedste filtersystem, nemlig et HEPA-13 filter, som frasorterer mere end 99,95 % af alle mikroskopiske støvpartikler og allergener.

Det bibringer selvfølgelig denne støvsuger en A-klassifikation på støvemissions-området, og gør også denne model særdeles velegnet til allergikere og astmatikere.

Udsalgsprisen for Q 8.0 SilencePower VSQ8330 ligger omkring 1.900 kroner, og det virker umiddelbart rimeligt, idet modellen endvidere tilbyder aktionsradius på 12 meter og stor 5 liters kapacitet. Vægten er dog med 8 kilo en anelse høj.

Brugerne er dog en anelse ”lunkne” i vurderingen, hvis man skal tro brugeranmeldelserne på nettet. Her må Siemens-modellen i gennemsnit nøjes med 4,3 uf af 5 mulige stjerner. Lidt overraskende set i lyset af de forholdsvis pæne specifikationer.

Electrolux ZUOORIGWR+ støvsuger

electrolux-zuoorigwr-stovsuger_002

Den er nemlig udstyret med et HEPA-13 filter, som er et af de bedste støvsugerfiltre (kun overgået af HEPA-14). Dette filter fjerner 99,95 % af alle mikroskopiske støvpartikler og allergener fra udblæsningsluften.Har du fokus på allergivenlighed, er Electrolux ZUOORIGWR+ et rigtig godt bud.

Støvsugeren er tilsvarende effektiv til at fjerne støvet fra gulvet, idet den er henholdsvis A- og B-klassificeret til rengøring af glatte gulve og gulvtæpper.

Electrolux ZUOORIGWR+ udmærker sig desuden ved en relativ lydsvag drift, idet støjniveauet maksimalt er 66 dB(A).

Modellen er ydermere energieffektiv, og ligger i energiklasse A. Også de generelle sekundære data er flotte med en aktionsradius på 12 meter og en stor posekapacitet på 5 liter. Alt i alt må prisen på cirka 1.600 kroner siges at være yderst rimelig.

Forbrugermagasinet Tænk har testet denne støvsuger op mod en række andre modeller, og her blev ZUOORIGWR+ testvinder.

Skal man tro diverse forbrugeranmeldelser på nettet, er forbrugerne også fuldt tilfredse med modellen: I gennemsnit bliver det til 4,7 ud af 5 mulige stjerner. Støvsugeren kan ydermere smykke sig med den eftertragtede designpris RedDot Award 2014.

Læs mere om Electrolux ZUOORIGWR+ støvsuger her

Miele Complete C3 Brilliant Ecoline Bronze støvsuger

Miele Complete C3 Brilliant EcoLine

Som navnet antyder, leveres Complete C3 Brilliant Ecoline Bronze med en flot utraditionel bronze-finish.

Prisen på omkring 3.500 kroner fordrer dog mere end blot ydre design, og det får man da også med denne model. Der er flotte A-klassifikationer til både energivenlighed og rengøring af glatte gulve.

Støvsugeren falder dog lidt igennem på rengøring af gulvtæpper, hvor man til prisen måske kunne forvente lidt mere end den aktuelle C-klassifikation.

Miele Complete C3 Brilliant Ecoline Bronze markedsføres som velegnet til støvallergikere, og den får da også en flot A-klassifikation i forbindelse med støvemission.

Modellen leveres med et ”HEPA Airclean Plus filter”, som dog ikke er nærmere specificeret fra producenten. Vægten på 8,2 kilo ligger lidt højt, men ellers er specifikationerne udmærkede: Arbejdsradius 11 meter, posestørrelse 4,5 liter samt et lydniveau på 72 dB(A).

Støvsugeren er endnu ret ny, så vi har ikke kunnet finde sammenlignende tests af denne model. Det umiddelbare indtryk er dog, at Miele Complete C3 Brilliant Ecoline Bronze en ret højt prissat i forhold til specifikationerne, som sagtens matches af væsentligt billigere støvsugere på markedet.

Der findes et mindre antal brugeranmeldelser på nettet, som med et gennemsnit på 4.6 ud af 5 mulige stjerner indikerer rimelig tilfredshed blandt brugerne.

Miele Complete C3 Celebration Ecoline Plus støvsuger

Miele Complete C3 Celebration

En udmærket støvsuger fra Miele, der generelt har ganske flotte specifikationer.

Flotte A-klassifikationer over hele linjen på nær rengøring af gulvtæpper, hvor Complete C3 Celebration Ecoline Plus må nøjes med en C-klassifikation, ganske som de andre Complete C3-modeller vi har set på her på siden.

I betragtning af prisen på omkring 2.400 kroner, kunne man godt have ønsket sig en lidt bedre ydelser her. Men retfærdigvis skal det siges, at gulvtæpper er en akilleshæl for de fleste støvsugere.

Miele Complete C3 Celebration Ecoline Plus klarer sig ganske udmærket i uafhængige tests. Den er således blevet testvinder hos både det engelske forbrugermagasin Which og det danske Tænk.

Der findes ikke overvældende mange brugeranmeldelser på nettet af præcist denne model, men tager man et gennemsnit af dem, der er, scorer Miele-modellen 4,6 ud af 5 mulige stjerner – en ganske udmærket bedømmelse.

Complete C3 Celebration Ecoline Plus er monteret med et Miele AirClean Plus-filter, som sikrer støvsugeren en A-klassifikation for filtrering af udblæsningsluften. Der er dog ikke tale om et decideret HEPA-filter, og støvfiltreringen er ikke nærmere specificeret.

Er man allergiker, bør man nok bede om yderligere specifikationer fra Miele med hensyn til filtrering af de problematiske mikropartikler.

Bosch BGL8330T støvsuger

 

Hvis man udelukkende ser på rengøringsevnen, imponerer Bosch BGL8330T ikke, når udsalgsprisen på cirka 2.000 kroner tages i betragtning.

Modellen klarer kun glatte gulve til B-klassifikation, og rengøring af gulvtæpper klarer den kun til en D-klassifikation.

Måske er dette en af årsagerne til, at forbrugerne ikke er voldsomt begejstrede, hvis man skal tro brugeranmeldelserne på nettet.

Her får modellen i gennemsnit 4,2 ud af 5 mulige stjerner, men anmeldelserne er forholdsvis få, så selv ganske få dårlige anmeldelser vil trække gennemsnittet ned.

Til gengæld imponerer Bosch BGL8330T på andre områder. Eksempelvis er denne model måske markedets mest lydsvage støvsuger med et støjniveau på blot 59 dB(A).

Støvsugeren er i energiklasse A, og den udmærker sig desuden ved en stor aktionsradius på 12 meter, god kapacitet på 5 liter samt en fornuftig vægt på knap 6 kilo. En smart feature er desuden Bosch’s PowerProtect system, der sikrer en god ydelse, selv om støvsugerposen er næsten fyldt op.

Bosch BGL8330T er desuden udstyret med et HEPA-filter, og det kunne i første omgang foranledige til at tro, at denne støvsuger er allergivenlig. Dykker man imidlertid lidt ned i specifikationerne, viser det sig, at der er tale om et HEPA-10 filter.

HEPA-10 er den ringeste HEPA-klasse, og her må man regne med, at op til 15 % af støv og allergener slipper igennem og spredes i rummet via udblæsningsluften. Det er således ikke tilstrækkeligt, hvis man generes af allergi.

Læs mere om Bosch BGL8330T Støvsuger her

Dyson DC52 Allergy støvsuger

Dyson DC52 Allergy

Dyson er kendt for sine poseløse støvsugere, og Dyson DC52 Allergy bruger hverken støvsugerposer eller filtre.

Det giver en besparelse på driften, men med en udsalgspris på cirka 3.600 kroner må man også kunne forvente flotte præstationer.

Det får man desværre ikke, hvis man spørger brugerne. I hvert fald får modellen i gennemsnit kun en karakter på 3,7 ud af 5 mulige stjerner i brugeranmeldelserne på nettet.

På papiret imponerer Dyson DC52 Allergy bestemt heller ikke. Ganske vist klarer den som de fleste andre støvsugere at rengøre glatte gulve i A-klasse niveau, men gulvtæpper klarer den kun til en D-klassifikation.

Energimæssigt ser det rigtig skidt ud, for strømforbruget på 1.200 Watt giver kun et energimærke E, og det ligger langt over grænseværdien på 900 Watt, som træder i kraft fra september 2017. Maskinens støjniveau på 85 dB(A) ligger langt over middel, mens aktionsradius på kun 10 meter ligger noget under middel.

Dyson har givet modellen tilnavnet ”Allergy”, og støvsugeren opnår da også, som de fleste andre, en fin A-klassifikation på støvemission. Maskinen er dog ikke udstyret med filtre, og Dyson oplyser heller ikke tal eller målinger for støvemissionen.

Er man allergiker, bør man som minimum undersøge sagen nærmere, for umiddelbart er der ikke meget, der tyder på, at denne model er speciel allergivenlig.

AEG AEQ25 Beholder vakuum 3L 1400W F Rød støvsuger

AEG har i mange år leveret mange forskellige elektriske maskiner og udstyr til de danske hjem, og denne støvsuger, AEQ25, er udstyret med en 3 liters pose, som fyldes i takt med at du gør rent i hjemmet.

Den yder hele 1400 Watt, og det betyder, at din sugeevne er meget kraftig. Det giver en god effekt ved mundstykket, og så får du suget alt smuds og snavs op.

Jo bedre sugeevne du har, jo mere effektiv bliver din rengøring i hjemmet. AEG er et super varemærke som leverer produkter i meget høj kvalitet, og denne støvsuger er ingen undtagelse. Det er nemt at skifte pose, og så er det bare at komme i gang med rengøringen.

AEQ25 med super sugeevne

Støvsugning er en meget brugt rengøringsmetode i de danske hjem, og der findes mange forskellige modeller på markedet. AEG er et kendt og velrenommeret mærke, der står for noget af det bedste på markedet.

AEQ25 yder 1400 Watt og det giver en fantastisk sugeevne, og dermed et perfekt rengøringsresultat. Husk at skifte posen ofte, så du ikke forringer sugeevnen på din støvsuger.

Sugeevnen afhænger af støvsugerens ydeevne i Watt, tab af vakuum i slange og rør, og hvor fyldt støvsugerposen er blevet.

Kan man stole på anprisninger vedrørende allergivenlighed?

Det er almindelig kendt, at anprisninger fra producenter og sælgere generelt skal tages med et gran salt. Det lader desværre også til at være tilfældet for støvsugere, der markedsføres som værende allergivenlige. Det mest grelle eksempel i de gennemgåede modeller er den dyreste Dyson DC52 Allergy, hvor intet konkret indikerer, at modellen på nogen måder er allergivenlig.

Et andet eksempel er Miele, som dog ikke direkte markedsfører sig med allergivenlighed. Her har man valgt at nøjes med at reklamere med, at modellerne er udstyret med HEPA-lignende filtre.  Dette indikerer allergivenlighed, men manglen på nærmere specifikationer kunne indikere, at der reelt ikke er tale om HEPA-filtre efter officielle standarter. I bedste fald er det mistænkeligt, at Miele i så fald ikke finder det formålstjenesteligt at offentliggøre de nærmere specifikationer på filtreringen.

Heldigvis vælger en del producenter at indordne sig under den officielle HEPA-standard, hvilket gør sammenligningen mere gennemsigtig. Vælger man således en støvsuger med A-klassifikation, som er udstyret med f.eks.et HEPA-13 eller -14 filter (bedst), kan man være sikker på, at allergivenligheden er i top.

Hvor gode er HEPA-filtrene i de allergivenlige støvsugere?

Efter amerikanske begreber må HEPA-betegnelsen kun bruges om filtre, der som minimum tilbageholder 99,97 % af alle partikler helt ned til en diameter på 0,3 milliontedele meter. Efter europæisk standard inddeles HEPA dog i stedet en række klasser. Det ringeste HEPA-10 filter skal således kun kunne filtrere minimum 85 % af de nævnte mikropartikler, mens et HEPA-14 filter (som er det bedste støvsugerfilter i skrivende stund) skal kunne tilbageholde 99,995 % af alle partiklerne.

Hvis støvsugeren skal være allergivenlig, er filterets HEPA-klasse med andre ord meget afgørende, og et HEPA-10 filter er ikke meget bevendt i den sammenhæng. De fleste allergivenlige støvsugere vil derfor også være monteret med et HEPA-13 eller sågar et HEPA-14 filter. Enkelte producenter oplyser ikke HEPA-klassen for det monterede filter, og det vil i nogle tilfælde indikere, at der kan være tale om et HEPA-filter af relativ lav klasse. Her kan det være en god ide at få oplyst nærmere om filtertypen før køb.

Hvor gode er de allergivenlige støvsugere til reel rengøring?

Som det fremgår af gennemgangen, er der faktisk ikke noget, der tyder på, at allergivenlighed behøver at gå ud over rengøringsevnen. Der er flere eksempler på, at det endog er muligt at få relativt billige støvsugere, der både er allergivenlige og samtidig har en udmærket rengøringsevne.

De nye krav til oplysninger om støvsugernes kerneparametre er et fantastik værktøj, når modellerne skal sammenlignes. Går man samtidig efter de mærker og modeller, hvor der direkte skiltes med en effektiv HEPA-13 eller -14 filtrering, kan man ikke gå helt galt i byen.

Er en A-klassifikation på støvemissionsområdet tilstrækkelig for allergikere?

Allergipåvirkningen fra en støvsuger opstår dels som følger af udblæsningsluften, og dels som følger af eventuelle utætheder i støvsugerkonstruktionen. En A-klassifikation på støvemissionsområdet indikerer, at støvsugeren har en tæt konstruktion og at udblæsningsluften overholder visse minimumskrav. Man kan derfor sige, at en A-klassifikation er en forudsætning for, at støvsugeren er allergivenlig, men det er ikke nok. A-klassifikationen sikrer, at støvsugeren ikke lækker for meget luft gennem sprækker og samlinger, men minimumskravet for selve støvemissionen i udblæsningsluften er ikke tilstrækkelig for allergikere.

Et godt eksempel er Bosch BGL8330T, der har en flot A-klassifikation på støvemission, men som alligevel kun er udstyret med et HEPA-10 filter, som tillader helt op til 15 % af de skadelige allergener at passere. Det er naturligvis bedre end ingenting, men for mange vil det ikke være tilstrækkeligt.

Konklusion vedrørende allergivenlige støvsugere

Hvis man er på jagt efter en allergivenlig støvsuger, bør man ikke forfalde til at stole på hverken producenternes anprisninger eller en A-klassifikation på støvemissions-området. Der skal mere til, og det sikre valg er et velspecificeret HEPA-filter i eksempelvis klasse 13 eller 14.

Det bemærkelsesværdige er, at støvsugeren ikke nødvendigvis bliver ringere eller dyrere, fordi man stiller disse krav. Det handler blot om at se sig for, og investere lidt tid i forarbejdet. Forhåbentlig har der også været lidt hjælp at hente i denne gennemgang.

Støvsuger mærker

Andre rengørings kategorier