Centralstøvsuger
Centralstøvsugeren er den smarte løsning for dig, der er er træt af, at skulle slæbe rundt på en støvsuger. I stedet står støvsugeren fast et bestemt sted i huset og alt hvad du skal gøre, er at tage slangen med fra rum til rum og sætte den i et stik i væggen. Nemt og lige til. Læs mere om centralstøvsugere og se nærmere på et par af de mest populære modeller på markedet.
Centralstøvsugeren er smart. For hos de fleste af os, er der en meget stor mental barriere forbundet med at skulle hive støvsugeren frem fra skabet og sætte den sammen, før den skal i brug. Selv om det kun tager et lille øjeblik, virker det bare næsten som en uoverstigelig barriere for rigtig mange af os.
Det er derfor stangstøvsugerne virker så tillokkende. Her er der ikke noget der skal samles og den fylder næsten ingenting – og er lige så let at tage i brug som en kost. Men desværre gør den bare ikke nær så effektivt rent, som den ægte vare. Så uanset hvad fabrikanterne siger, så slipper du ikke for at have en almindelig støvsuger.
Centralstøvsugeren er det snedige alternativ
Og dog! For der er en nemmere vej. I hvert fald når det kommer til den daglige drift. Installationen er en helt anden og noget mere besværlig sag, som vi kommer tilbage til lidt senere.
Med en centralstøvsuger er det nemlig kun slangen, du skal have med rundt. Selve støvsugeren er fast installeret i f.eks. teknikrummet i bryggerset, i fyrrummet eller et andet sted, hvor den er gemt godt af vejen.
Fra støvsugeren er der så trukket rør rundt til husets forskellige rum og alt hvad du nu skal gøre, er at flytte støvsugerslangen fra værelse til værelse og sætte den i et særligt støvsugerstik i væggen. Nu kommer der sug i slangen og så kan du ellers bare støvsuge let og ubesværet, uden at skulle tænke på, at du skal have den tunge og larmende støvsuger med på slæb.
Det gør det også muligt for allergikere at kunne støvsuge, uden enten først at skulle tage en masse medicin eller skulle døje med ubehaget bagefter. Samtidig kan man snakke med andre i lokalet under støvsugningen. For støvsugeren står og larmer et andet sted i huset og kan ikke høres, der hvor du støvsuger.
Centralstøvsugeren har endnu en fordel. Den skal ikke tømmes særligt tit. For støvbeholderen er så stor, at du oftest kan nøjes med at tømme den hvert halve år eller hele år alt efter boligens størrelse.
Endelig er det muligt at få nogle praktiske sugepaneler, der kan monteres i f.eks. fodsparket under køkkenbordet eller i bryggerset, værkstedet eller fyrrummet. Så kan du nemt holde lokalet rent efter hverdagens små uheld med en kost, som du bruger til at feje krummer, akse, høvlspåner og andre småting hen foran sugepanelet – og vupti er det suget op af centralstøvsugeren.
Installation af centralstøvsuger
Det er naturligvis nemmest at installere centralstøvsugeren i forbindelse med bygningen af huset. For normalt trækker man rørene rundt i huset, så de sidder inde i væggene. Så hvis du skal bygge nyt eller bygge til, er det vigtigt at få overvejet, om en centralstøvsuger skal være en del af byggeprojektet.
Alternativt kan centralstøvsugeren installeres, hvis I skal have nye gulve. Så kan slangerne lægges i gulvet og på den måde komme rundt i hele huset.
Du kan dog sagtens installere en centralstøvsuger efter huset er bygget. Her kan du f.eks. placere den på loftet og så trække rørene rundt til de forskellige værelser deroppe. Har I udnyttet tagetagen, kan rørene oftest trækkes rundt i skunken eller lægges i etageadskillelsen i forbindelse med en efterisolering af denne.
Tilsvarende kan du også vælge at installere en centralstøvsuger i forbindelse med ekstraisolering af ydermurene. Her sættes der oftest en ekstra væg på ydervæggen rundt i hele huset, hvor der er plads til et ekstra lag isolering. Her kan der godt smutte en centralstøvsugerslange med ind i ekstravæggen, så du på den måde kan få ført rørene rundt til alle husets rum.
Har du hænderne skruet rigtigt på, kan du nemt installere centralstøvsugeren selv. Men ellers vil det normalt tage en håndværker et par dage, alt efter hvor meget forarbejde der er forbundet med opgaven.
En centralstøvsuger er dyr og dejlig
Den største ulempe ved centralstøvsugeren er prisen. Du kan få gør-det-selv sæt til en 6-7.000 kroner til et almindeligt parcelhus inkl. centralstøvsuger og alle nødvendige rør og stik. Men oftest kommer der ekstraudgifter til i forbindelse med installationen, der nemt får projektet til at løbe op i en 10-12.000 kroner. Skal der yderligere en håndværker henover, løber prisen endnu mere i vejret.
Men når først du har fået installeret centralstøvsugeren, fortryder du det ikke. Alene den næsten lydløse støvsugeroplevelse og de manglende gymnastiske øvelser ved samlingen, gør det alle pengene værd. Ja, du begynder måske ligefrem at støvsuge noget oftere og det er rigtigt godt for indeklimaet.
Tre eksempler på centralstøvsugere
Overvejer du en centralstøvsuger, har vi fundet tre af slagsen, der passer til alt lige fra det almindelige parcelhus og til dig, der bor i noget større omgivelser eller gerne vil slippe for støvsugerstøj i kontorerne.
Alle tre modeller er af mærket Nilfisk-Frithiof, der er en af de helt store spillere på centralstøvsugerfronten. Prismæssigt ligger vi fra omkring 3000 kroner og opefter for et komplet sæt med centralstøvsuger og alle nødvendige rør, kontakter og så videre.
Nilfisk Alt-i-1 150 Manuel centralstøvsuger
Forhandler | Pris |
---|---|
Se laveste pris | |
Se laveste pris | |
Se laveste pris |
Nilfisk’s mindste centralstøvsuger hedder Alt-i-1 150 Manuel og har bl.a. vundet en test i Tænk tilbage i 2014, hvor den blev kåret som bedst i test.
Her får du en komplet installationspakke med alt nødvendigt tilbehør og gratis tegningsservice. Det vil sige, at du indsender en skitse af huset på www.nilfisk-frithiof.dk. Så sender de dig en tegning retur med forslag til de mest optimale placeringer af sugekontakterne.
Maskinen rækker til et hus på 150 kvadratmeter, der jo er en meget almindelig husstørrelse herhjemme og har 20 liters støvbeholder med pose. Uden pose kan støvbeholderen rumme hele 25 liter. Men så er det lidt mere besværligt at slippe af med støvet, når den skal tømmes.
I pakken medfølger der 3 sugekontakter, 20,7 meter rør med fittings og en sugeslange på 9 meter, der bruges til selve støvsugningen, samt rør og mundstykker med videre.
Denne model er den absolut billigste måde at få centralstøvsuger på.
Nilfisk Centralstøvsuger Alt-I-1 Performer 250 Deluxe
Forhandler | Pris |
---|---|
Se laveste pris | |
Se laveste pris | |
Se laveste pris |
Det absolut dyreste Nilfisk-Frithiof centralstøvsuger sæt er denne Performer 250, der rækker til et hus på op til 250 kvadratmeter.
Her medfølger der 3 sugekontakter, der nok i praksis skal suppleres med flere, hvis du skal dække hele huset, samt 18 rør af 1,15 meter med fittings der kan trækkes rundt i huset, samt et utal af bøjninger og forgreninger.
Til selve støvsugningen medfølger der samme 9 meter sugeslange som til 150 Manuel.
Også til denne model er støvspanden på 25 liter uden pose, ligesom du har mulighed for at montere en 20 liters støvsugerpose. Det gør det noget nemmere at få båret støvet ud, når beholderen skal tømmes.
Nilfisk Supreme LCD Centralstøvsuger
Forhandler | Pris |
---|---|
Se laveste pris | |
Se laveste pris | |
Se laveste pris |
Nilfisk Supreme sælges alene uden rørsæt og er den mest kraftfulde centralstøvsuger fra Nilfisk-Frithiof, der kan trække 70 meter rør og rækker til en bolig på 500 kvadratmeter!
Den er udstyret med praktisk LCD-display, hvor du kan følge med i, hvor meget plads der er tilbage i støvspanden, samt regulere sugestyrken og få andre informationer. Til maskinen kan der fås en sugeslange med et lignende display og betjeningsknapper til centralstøvsugeren. Men denne og det nødvendige rørsystem skal købes separat, hvorfor du skal beregne ekstra budget til dette.
Selv om maskinen har kapacitet til et hus, der er fra dobbelt til tre gange så stort som de to mindre Nilfisk-Frithiof centralstøvsugere, er støvspandens kapacitet kun 25 liter uden og 20 liter med pose. Lidt overraskende og nok medvirkende til, at de større modeller skal tømmes lidt oftere end de mindre.