Damprensere hører til blandt de mindre kendte rengøringsprodukter, og det er lidt en skam. Som navnet antyder, anvender disse produkter vanddamp som rensningsmetode. Vanddamp er kendetegnet ved en høje temperatur på 100 grader eller mere, og det er meget effektivt i forhold til blandt andet husstøvmider og bakterier.

Med så høje temperaturer som en damprenser benytter, er der således normalt ikke behov for brug af rengøringsmidler, og det er godt for miljøet. Damp er også effektivt til løsning af genstridigt snavs i al almindelighed, så mange husholdninger vil kunne have gavn af en damprenser.

Damprensere er generelt lidt svære at sammenligne, da markedet er temmelig broget. Nogle typer af damprensere har fokus på rengøring af gulve, mens andre er mest beregnede til desinfektion på svært tilgængelige steder. Atter andre er videreudviklinger af det velkendte dampstrygejern, og primært beregnede til behandling af tekstiler. I det følgende ser vi lidt nærmere på en række damprensere af forskellig type.

Morphy Richards damprenser

Morphy Richards damprenser

Gå direkte til forhandler her!

✅Lynhurtig levering ✅Bedste pris online

 

Morphy Richards damprenseren er en af de absolut mest populære damprensere på markedet. Den er udformet som en to-i-en model, som vi kender det fra mange stangstøvsugere.

Damprenseren kan bruges som en ”støvsuger” til eksempelvis klinkegulve, men al teknikken er integreret i en håndenhed, som kan afmonteres fra skaftet, og bruges til mere delikate opgaver.

Forbrugerne er relativt tilfredse med produktet, hvis man tager udgangspunkt i de mange forbrugeranmeldelser på nettet: Gennemsnitskarakteren er 4 uf af 5 mulige stjerner.

Det er vigtigt at slå fast, at Morphy Richards damprenseren ikke støvsuger som sådan. Derimod renser den gulvet, dels ved at løsne skidt og snavs og dels ved at desinficere med den varme damp. Det anbefales ikke at bruge rensningsmetoden til trægulve, hvorimod den er oplagt til klinker og fliser.

Den håndholdte del er også ideel til f.eks. rengøring af grillriste, armaturer, bilfælge og meget andet. Håndenheden er også velegnet til dampning af eksempelvis skjorter og tekstiler generelt. Kort sagt får du med denne damprenser lidt af et multitool til brug i og omkring hjemmet.

Morphy Richards damprenseren bruges bedst med de-ioniseret, demineraliseret eller destilleret vand, så der ikke sker ophobning af kalk i systemet. Tanken rummer 400 milliliter vand, som rækker til cirka 14 minutters rensning.

Damprenseren tilsluttes almindelig 220V spænding, og bruger 1.500 Watt under drift. Påregn cirka 30 sekunder, før enheden er opvarmet og klar til at dampe.

Philips Steam & Go Stofdamper GC310/55

Philips Steam & Go

Denne model fra Philips skiller sig lidt ud fra mængden, idet den først og fremmest er beregnet til behandling af tekstiler, og ikke til egentlig rengøring.

Den skal betragtes som et supplement til strygejernet, og her er den uovertruffen.

Vanskeligt strygebart stof kan let rettes ud med Steam & Go stofdamperen, og den er også ideel til hurtigt udglatning af folder i sidste øjeblik.

Philips Steam & Go Stofdamper er lille og ergonomisk, og kan bruges uden strygebræt.

Vandtanken er dog kun på 60 milliliter, og rækker derfor kun til cirka 3 minutters kontinuerlig brug. Til gengæld er tanken let at afmontere og genopfylde.

Effekten på 1.000 Watt sikrer en effektiv dampstrøm, og apparatet er klar til brug på under ét minut. En lang ledning på 2 meter og ergonomisk greb gør den samtidig behagelig i brug. Anbefales også til mere sarte stoffer som eksempelvis silke.

Til en pris på blot cirka 450 kroner er Philips Steam & Go Stofdamper bestemt en overvejelse værd, hvis dampstrygejernet kommer til kort i den daglige ”kamp” med tekstilerne.

Vi har ikke kunne finde nogle test af Philips Steam & Go herhjemme, men hos Amazon.de får den 4 ud af 5 stjerner på baggrund af 55 kundeanmeldelser, ligesom flere danske sites har skrevet meget positivt om produktet.

Philips FC7025 SteamCleaner Active damprenser til gulv

Philips FC7025En af de smarte detaljer ved Philips FC7025 SteamCleaner Active er det indbyggede kalkfilter, som gør det muligt at bruge helt almindeligt vand fra hanen.

Ulempen er så til gengæld, at dette filter anbefales skiftet hvert halve år, hvis damprenseren skal yde optimalt.

Til gengæld er der ikke behov for tilsætning af rengøringsmidler – den varme damp klarer ærterne alene, og Philips anslår, at op til 99,9 % af alle bakterier og mikrober fjernes ved dampning på alle typer af hårde gulve.

Philips FC7025 SteamCleaner Active stopper selv, når den stilles i lodret position. Her kan den stå, mens du holder pause fra rengøringen.

Når du går i gang, skal du påregne cirka 30 sekunders opvarmningstid, før damprenseren er klar til arbejdet. Dette indikeres af en smart LED-indikator, som skifter fra hvid til blå, når dampen er klar. Herefter søger et 1.300 Watt varmelegeme for skoldhed damp.

Mundstykket er trekantet for optimal rengøring i krogene og på svært tilgængelige områder, og der medfølger to vaskbare mikrofiberpuder til opsamling af snavs.

Den vejledende udsalgspris fra Philips er omkring 1.200 kroner for damprenseren, men den kan som regel findes væsentligt billigere i handelen. Tager du udgangspunkt i forbrugernes anmeldelser på nettet, er der nogenlunde tilfredshed med denne damprenser, der i gennemsnit høster 3,9 uf af 5 mulige stjerner.

Dirt Devil Aquaclean håndholdt damprenser M317

Dirt Devil Aquaclean håndholdt

Dirt Devil er mest kendt for sine støvsugere, men Aquaclean M317 gør sortimentet komplet. Prisen på denne damprenser ligger omkring 700 kroner, og der medfølger en del ekstraudstyr, som gør det muligt at lede dampen ind i selv de mest genstridige afkroge i hjemmet.

Der medfølger desuden 250 ml desinfektionsvæske, som kan tilsættes for optimal rengøring med op til 99% nedbrydelse af bakterier.

Aquaclean M317 har en indbygget vandbeholder til 200 ml vand, som rækker til 10 minutters kontinuerlig dampning.

Modellen har en lidt lang opvarmningstid på 3-4 minutter, men til gengæld udmærker den sig ved en lang og fleksibel ledning på 5 meter, samt et damptryk på 2,5 bar.

Dirt Devil Aquaclean M317 har ikke været testet på nogle af de testsites, vi normalt henter informationer fra. Men hos Amazon.de har hånddamperen fået en noget middelmådig anmeldelse med bare 3 ud af 5 stjerner baseret på 93 anmeldelser.

Hvor effektive er damprensere til rengøring?

Den type af damprensere vi har behandlet her på siden, er ikke primært beregnet til egentlig rengøring, men er i højere beregnede til at indgå i processen, hvor de kan bidrage med at dræbe bakterier og løsne skidt og snavs. Enkelte modeller som f.eks. Philips FC7025 SteamCleaner Active er dog forsynet med mikrofiberklud, så den løsnede og desinficerede snavs også kan fjernes i en og samme arbejdsgang.

Den varme damp er dog effektiv i forhold til desinfektion, idet bakterier og mikrober ikke tåler den høje temperatur. Dampbehandlingen hjælper således med til, at der ikke opstår et usundt indeklima, og at rengøringen efterfølgende bliver mere effektiv.

Hvor energieffektive er damprensere?

Der er ganske stor forskel på effektforbruget på de forskellige damprensere, men den effekt, der skal til for at omdanne vand til damp, vil stort set altid være den samme på tværs af mærker og modeller. Desto højere effekt apparatet har brug for, desto mere dampkapacitet vil det have. Dertil kommer, at damprensning normalt vil foregå over relativt korte tidsrum.

Energieffektiviteten er derfor ikke en vigtig parameter, når du skal vælge damprenser. Vælg i stedet din damprenser ud fra de øvrige parametre og vigtige anvendelsesområder.

Hvor allergivenlige er damprensere?

Allergi er et relativt bredt begreb, men mange oplever allergiske reaktioner i forbindelse med ophvirvling af støv i forbindelse med eksempelvis støvsugning. Damprensning udmærker sig ved at binde støvet, idet dampen neutraliserer støvets tendenser til at blive luftbåren.

Allergi kan dog også skyldes skimmelsvampe, mikrober og bakterrier, og i kraft af den høje temperatur er damprensere ideelle til at stoppe og neutralisere problemerne i opløbet. Allergikere og astmatikere trives som regel bedst i et miljø, der er så klinisk rent som muligt, og her kan damprensere gøre en markant positiv forskel.

Damprenseren kan dog ikke stå alene, men bør betragtes som et supplement til eksempelvis en allergivenlig støvsuger, hyppig udluftning og et generelt forhøjet hygiejneniveau.

Hvad koster det at anvende damprensere?

Det er vigtigt at gøre sig klart, at selv store udsving i den nominelle effekt har minimal betydning for husholdningsbudgettet. Et apparat med en nominel effekt på 1.000 Watt koster trods alt kun cirka 2 kroner i drift per time, og det er sjældent, at den effektive driftstid er mere end få minutter.

Højere driftseffekt vil som regel også betyde hurtigere opvarmning og klargøring, og højere effektivitet under brug. Gå derfor først og fremmest efter apparater, der kan opfylde de behov, du har, og vær ikke bange for, at et højt effekttal på databladet vil ødelægge din økonomi.

Konklusion vedrørende damprensere

Damprensere er ikke særligt udbredte i den almindelige husholdning, men ikke desto mindre er damp effektivt til at dræbe bakterier og mikrober, samt til at løsne fastsiddende snavs. Prisen for damprensere er ikke afskrækkende, så hvis du enten døjer med fastsiddende snavs eller generelt foretrækker et højt hygiejneniveau, er damprenseren er godt supplement til de øvrige rengøringsartikler i husholdningen. Se bort fra strømforbruget, og vælg i stedet den damprensertype, der bedst opfylder de behov der er i netop din husholdning.

En håndholdt damprenser kan tjene mange formål

Det er ikke altid, at der er behov for en stor damprenser. Til mindre opgaver er det ofte bedre med en mindre model. Det gør nemlig hele processen lidt mindre omfattende. Derfor kan det være en god idé at gøre brug af en håndholdt damprenser til de mindre opgaver i hjemmet.

Ikke alle er af den opfattelse, at det er noget, der er behov for i deres husholdning. Omvendt bliver de fleste dog overraskede over, hvor mange formål den egentlig kan tjene, når de først har anskaffet én. Er det ikke hele badeværelsesgulvet, der trænger, men blot brusekabinen, så er dette en god løsning.

Ikke alle varianter er lige effektive

Har du i sinde at købe en håndholdt damprenser? I så fald er det vigtigt, at du er klar over, at det ikke er dem alle, der er lige effektive. Er det vigtigt for dig, at den er effektiv og kan klare hårde opgaver? Er det tilfældet, er du nødt til at holde et ekstra øje med den model, du vælger, da det skal være en særligt effektiv model.

Det er dog ikke noget, der betyder, at det ikke er muligt at finde frem til en effektiv model, der er håndholdt. Det kan sagtens lade sig gøre, men det er dog ikke sikkert, at det er nemt for dig at finde den. Dertil er det også vigtigt, at du er klar over, at du er nødt til at være villig til at betale ekstra for det.

Støvsuger mærker

Støvsuger typer

Andre rengørings kategorier