De første robotstøvsugere til hjemmebrug så dagens lys tilbage til 2001. Siden da har de førerløse støvsugere vundet indpas i mange danske hjem, og teknologien i støvsugerrobotterne bliver hele tiden bedre og bedre. Men hvad får du egentlig for pengene, når du køber en robotstøvsuger og kan den sende den gamle støvsuger på pension? Vi tager her pulsen på de mest populære robotstøvsugere på markedet.

Er du træt af, hele tiden at skulle støvsuge gulvet for nullermænd og krummer? Så kan en robotstøvsuger være løsningen, der letter din hverdag. Robotstøvsugeren kan dog ikke helt erstatte den almindelige støvsugning, da den ikke kan komme helt tæt ind til eksempelvis fodlister, væggen, skrå flader og andre kanter, ligesom den heller ikke kan støvsuge under de allerlaveste møbler eller mellem stole- og bordben.

Robotstøvsugeren er dog et rigtig godt supplement til den almindelige støvsuger, og den kan være med til løbende at fjerne krummer, hundehår og nullermænd, så du ikke skal have gang i den almindelige støvsuger så tit. Langt de fleste robotstøvsugere kan programmeres til at klare støvsugningen, når du ikke er hjemme eller sover. Så bliver du heller ikke generet af, at robotten kører rundt, når du opholder dig i rummet.

Vi har sammenlignet en lang række af markedets mest populære robotstøvsugere og gennemgået de mange forskellige tests, de indgår i, for at afgøre hvilken robotstøvsuger der er den bedste netop nu. Så læs med her og bliv klogere på fordele og ulemper ved de mest populære robotstøvsugere på markedet netop nu.

LG VR65710LVMP robotstøvsuger

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Findes der noget bedre end år robotter overtager nogle af livets mest trivielle opgaver fra mennesket? Nej vel? Støvsugningen er ikke lige det som ret mange er vilde med, men det skal gøres uanset om man har lyst eller ej.

Rengøring er nødvendigt for at vores helbred kan holde sig godt og sundt, og gør du ikke rent hjemme i boligen, så kan du få kroniske lidelser med tiden.

Derfor er det smart, hvis du kan lade en robotstøvsuger overtage de sure pligter, og bare lade den køre når du ønsker det.

Denne model, LG VR65710LVMP robotstøvsuger er en af de mest effektive maskiner på markedet, og den gør arbejdet helt perfekt. Du sparer tid i en travl hverdag, og du kan bruge den på så meget andet, for eksempel mere tid sammen med børnene.

En billig investering og mindre arbejde

Denne robotstøvsuger kommer rundt omkring alt i din bolig, og du kan indstille den til at køre når du vil. Er du på jobbet, sover du, eller ligger du og tager sol i haven, betyder intet, for den kører som du indstiller den til.

Når den er færdig så kører den tilbage til ladning, og hvis den ikke blev færdig, så fortsætter den bare igen. Det er meget smart, og hvis du er en travl person, så kan det være din nye rengøringspartner i hjemmet. En super effektiv investering, og så til en meget fornuftig pris.

IROBOT BRAAVA 390T

iRobot Braava 390T

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Med BRAAVA 390T fra iRobot får du ikke kun en støvsuger. Du får en hel rengøringsrobot, som er designet til hårde gulve.

Udover at feje gulvet klarer robotten også gulvvasken ved hjælp af mikrofiberklude.

Robottens Pro-Clean System og en smart reservoirpude sikrer, at kluden konstant er fugtig, når støvsugeren vasker.

Det gøres ved at sende vand ud på mikrofiberkluden med jævne mellemrum under hele gulvvasken.

Robotten kan feje op til 93 m2 og vaske op til 33 m2. Rengøringsrobotten kan feje i op til 4 timer og vaske gulv i op til 2½ time på en opladning.

Maskinen har således batterilevetid til væsentlig mere gulvvask end der er vand til i maskinen. Så vil du vaske mere end de 33 m2 på en enkelt opladning, skal du stå klar med vand, når den kører tør.

Opladningen tager kun 2 timer, da robotten er udstyret med en turbooplader. Har du et hjem med mange hårde gulvarealer, og er du træt af at vaske gulv, er BRAAVA 390T en god hjælp til rengøringen.

Vi har ikke kunnet finde nogle uafhængige test af støvsugerrobotten her, men brugerne på amazon.de giver den 4 stjerner ud af 5. Det ligner en pæn bedømmelse, men må dog siges at være skuffende set i forhold til specifikationer og pris.

IROBOT ROOMBA 615

Irobot Roomba 615

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Roomba 615 er en helt enkel robotstøvsuger, der er udstyret med Roombas patenterede tre-trins rengøringsproces. Modsatrettede børster sørger for, at støvsugeren kommer godt ud i hjørnerne.

Roomba 615 er let at betjene. Alt hvad du skal gøre, er at trykke på startknappen. Så kører støvsugeren derudaf. Når støvsugeren er løbet tør for strøm, er det bare at sætte den i opladeren.

Så er den klar til igen at tage fat efter tre timers ladetid. Robotstøvsugeren klarer 100 m2 gulv på 60-90 minutter.

Roomba 615 er en del af iRobots billigste robotstøvsugerserie, og den er ikke udstyret med det allergivenlige HEPA-filter, som 700- og 800-serien har som standard.

Bor der allergikere i dit hjem, er det derfor bedre at vælge en anden robotstøvsuger med et ordentligt HEPA filter monteret.

Den mangler også muligheden for at begrænse dens bevægelighed i boligen ved hjælp af en såkaldt virtuel væg.

Derfor er det noget mere besværligt at holde den væk fra områder, hvor den f.eks. nemt kan blive fanget mellem møbelben eller med mange ujævne områder med f.eks. krydsende ledninger eller andet, der kan give robotten problemer.

Støvsugeren her har været testet i adskillige test gennem tiden med pæne placeringer. Det skyldes dog primært, at den var en af de bedre på markedet på daværende tidspunkt.

I dag er den teknologisk bagud og får da også kun brugeranmeldelser på gennemsnitlig 4,4 ud af 5 stjerner, når vi lægger de forskellige forbrugeranmeldelser sammen fra danske WhiteAway og tyske Amazon.de. Så nogen topscorer er den ikke og der er i dag flere af de andre robotstøvsugere på markedet, der er et bedre valg – især for hjem med allergikere.

IROBOT ROOMBA 650

irobot-roomba-650_002

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Roomba 650 har flere features end 615-modellen. Blandt andet medfølger der en ”virtuel væg”, så du kan afgrænse, hvor støvsugeren kører hen.

Samtidig er støvsugeren udstyret med en ”AeroVac støvbeholder” som gør, at støvsugeren suger skidt og hår fra børsterne væsentlig mere effektivt.

Dermed slipper du for, at den skubbe støv og f.eks. dyrehår der har sat sig fast i børsterne med rundt i huset.

Roomba 650 har ligesom 615 en ladetid på 3 timer og kan herefter støvsuge i op til 90 minutter.

Roomba 650 har desuden en indbygget trappesensor, så støvsugeren ikke tager turen ned af trapperne, men blot kører ud til kanten af trinnet.

Roomba 650 får pæne brugeranmeldelser på 4,5 ud af 5 stjerner på Amazon.de og er i øvrigt kåret som bedst i test af det tyske site Haus & Garden tilbage i 2014.

I dag virker modellen dog lettere bedaget og der findes flere robotstøvsugere i samme prisklasse og med samme egenskaber, der er et bedre valg i dag.

IROBOT ROOMBA 980

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Med Roomba 980 bevæger vi os op på allerøverste hylde inden for iRobots robotstøvsugere.

Robotstøvsugeren her er helt ny på markedet og spækket med masser af ny og innovativ teknologi.

På grund af den forholdsvis korte tid på markedet, har vi ikke kunnet finde nogle tests af maskinen endnu, men opdaterer naturligvis siden her, så snart der kommer test af den på de sites, vi normalt følger med på.

En af nyhederne på 980’eren er muligheden for at betjene støvsugeren via en app på din smartphone. Derved slipper du for at skulle holde styr på en medfølgende fjernbetjening.

Samtidig er batterilevetiden optimeret markant i forhold til tidligere modeller i 900-serien, så den nye model kan klare helt op til to timers støvsugning, inden den skal en tur i laderen.

Sidst men ikke mindst skal det forbedrede navigationssystem på denne model fremhæves. Den har forbedret robotstøvsugerens manøvredygtighed, så den bedre kan komme uden om møbler og klare flere af de typer forhindringer, der normalt giver robotstøvsugere problemer.

Denne model introducerer også en markant forbedret sugeevne i forhold til de tidligere Roomba-modeller. Maskinen er således udstyret med et særligt ”tæppe-boost”, der øger sugestyrken 10 gange så meget, når den støvsuger tæpper i forhold til hårde gulve.

Roomba 980 har endvidere et mere kompakt design en tidligere Roomba-modeller, hvilket betyder, at den lettere kommer ind under sofaer og andre møbler.

Som sagt har vi ikke kunne finde nogle uafhængige test af denne iRobot model endnu, ligesom vi heller ikke har fundet nogle brugeranmeldelser på hverken danske eller udenlandske sites på nær to 5-stjernede anmeldelser på danske Roboteksperten, der er en del af webshoppen KitchenOne.

IROBOT ROOMBA 880

irobot-roomba-880-robotstovsuger_001

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Roomba 880 er en revolutionerende robotstøvsuger og blandt iRobots absolut bedste maskiner.

Robotstøvsugeren et kåret som testvinder i et hav af forskellige norske, svenske, engelske, amerikanske, italienske og tyske tests og i både Klikk.no, Connected Home og Robots Al Detalle bliver den udnævnt til testvinder, mens den er topscorer hos Råd & Rön, Test.de og DinSide.no.

Brugeranmeldelserne er dog lunkne hos kunderne hos tyske Amazon.de, der kun giver støvsugeren 3,6 ud af 5 mulige stjerner, mens den høster 4,7 ud af 5 hos danske WhiteAway.com.

Det giver en samlet score på beskedne 4,1, når vi lægger brugerbedømmelserne sammen.

Støvsugeren fremhæves blandt andet for sugeevnen, som er væsentlig bedre end tidligere robotstøvsugere fra iRobot. Samtidig er denne robotstøvsuger udstyret med revolutionerende XLIFE-batteri, som gør, at batteriet kan holde dobbelt så længe som batterierne på iRobots øvrige støvsugere.

Denne model er også udstyret med den såkaldte AeroForce teknologi, der er et anderledes og ifølge flere et bedre rengøringssystem end der blev anvendt på de ældre iRobot Roomba-støvsugere. En af de store forskelle er nogle gummiruller, der trækker skidtet ind i støvbeholderen.

Dog har den en del besvær med lange menneske- og dyrehår. Så har du langhårede beboere af den ene eller den anden slags, kan denne støvsuger ikke anbefales.

En anden smart feature ved denne støvsuger er den medfølgende fjernbetjening, som gør, at du kan betjene støvsugeren fra sofaen, lige som du slipper for at skulle stå bukket over den, når du skal programmere den.

Denne model er desuden udstyret med det allergivenlige HEPA-filter, uden at vi dog har kunnet finde oplysninger om, hvilken model der er tale om.

LG HOM-BOT 6270

LG HOM-BOT 6270

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

HOM-BOT 6270 er LG’s topmodel indenfor robotstøvsugere. Støvsugeren er testet af en række forskellige testmedier og har generelt opnået flotte placeringer.

I svenske ”Råd & Rön” er den sågar kåret som den bedste robotstøvsuger ud af 25 testede. Her blev det især bemærket, at støvsugeren er let at rengøre, samt at den er meget støjsvag.

Sammenlagt får støvsugeren en brugerbedømmelse på 4,1 ud af 5 stjerner på danske WhiteAway og tyske Amazon.de baseret på tilsammen 104 anmeldelser.

Støvsugeren udmærker sig blandt andet ved at have en rigtig god batteritid. Således kan den klare hele 2 timers arbejde på en opladning, som tager tre timer, hvilket er bedre end de ellers toneangivende iRobot Roombas støvsugere.

Derved kan støvsugeren også klare et større areal på en enkelt opladning end de fleste andre robotstøvsugere. En anden lækker feature ved HOM-BOT 6270 er den medfølgende moppe, som kan monteres under robotstøvsugeren til rengøring af hårde gulve.

Værd at fremhæve er desuden det avancerede kamera- og ultralydssystem, som støvsugeren er udstyret med. Kamerasystemet aflæser både gulv og loft for at beregne den hurtigste rute rundt i lokalet. Samtidig er der indbygget mørkebelysning, sådan at støvsugerens videokameraer også kan bruges i mørke rum i huset eller køre om natten, mens husstanden sover.

NEATO BOTVAC D85

neato-botvac-d85-robotstovsuger_001

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Det amerikanske firma Neato er et relativt nyt firma. Neato begyndte at producere robotstøvsugere i 2010.

Neato Botvac D85 så dagens lys i 2015 og betragtes som virksomhedens flagskib og efterfølgeren til deres meget populære Neato XV-25, der tidligere har vundet flere robotstøvsugertest i f.eks. svenske Råd & Rön.

Selvom der er tale om en relativt ny støvsuger, er aktionstiden ikke imponerende for D85.

På en opladning klarer Botvac D85 cirka 60 minutters støvsugning, hvilket kun er halvdelen af den tid, andre nyere robotstøvsugere kan holde sig kørende med moderne batteriteknologi.

Det skyldes højst sandsynligt at Neato-robotstøvsugeren i modsætning til andre robotstøvsugere, fungerer nøjagtigt lige som en almindelig støvsuger, der suger skidtet op i stedet for at hvirvle det op i beholderen ved hjælp af roterende børster.

Det kræver mere effekt og dermed bliver der kortere mellem opladningerne. Til gengæld udmærker denne Neato sig med at være ekstrem god til at håndtere dyrehår – netop fordi den suger traditionelt.

Botvac D85 er udstyret med en særlig laser-baseret navigation, der kaldes for BotVision. Den scanner løbende lokalet, den arbejder i og hjælper med at planlægge, hvordan støvsugningen skal foretages.

Du kan udlægge virtuelle vægge ved hjælp af nogle magnetbånd, der standser støvsugeren. Derudover er støvsugerrobotten udstyret med en timerfunktion, så den kan indstilles til at støvsuge, når du ikke er hjemme.

Endelig har støvsugeren en rimelig stor støvbeholder, som gør, at du slipper for at tømme den så ofte som andre robotstøvsugere.

Botvac D85 deltog i 2015 i en test på det svenske testsite Bäst-i-test.se. Her modtog støvsugeren den bedste vurdering af de 6 støvsugere. som blev testet og roses blandt andet for hurtig og effektiv støvsugning. Brugerne er kun tildeles enige, for på tyske Amazon får maskinen en samlet score på 4,1 ud af 5 stjerner.

Severin Chill Robotstøvsuger

Severin Chill Robotstøvsuger

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Chill-robotstøvsugeren fra tyske Severin er blandt de absolut billigste robotstøvsugere på markedet.

Støvsugeren er meget kompakt og kun 7 centimeter høj. Det gør, at støvsugeren let klarer støvsugningen selv under lave møbler.

Støvsugeren har en køretid på 90 minutter, hvilket er flot for en så prisbillig en robot.

Robotstøvsugeren har desuden trappesensor, som sikrer, at den ikke tager turen ned af trappen, når den kommer ud til kanten.

Der er tale om en meget skrabet støvsugermodel, hvor du kun får det allermest nødvendige.

Der er altså hverken fjernbetjening eller mulighed for forudprogrammering. Men det kan heller ikke forventes til en pris på under 1.000 kr.

På trods at de skrabede betjeningsmuligheder får støvsugeren dog gennemsnitlig hele 4,1 ud af 5 mulige stjerner på de sites, hvor vi normalt henter brugerbedømmelser fra.

Miele Scout RX 1 Sort

Miele Scout RX 1

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Scout RX1 er det tyske firma Mieles bud på en moderne robotstøvsuger. Støvsugeren er blandt andet blevet testet af det norske TV2 Testbasen, hvor den blev kåret som den bedste robotstøvsuger i testen.

Den har også vundet to test i svenske Aftonbladet, hvor den får gode karakterer for både undvigelse fra diverse forhindringer, der ellers fangede andre robotstøvsugere, ligesom sugeevne og ladetid blev fremhævet.

Støvsugeren udmærker sig også ved at kunne støvsuge hele 150 m2 på én enkelt opladning, hvilket er cirka 50 % mere end de fleste andre robotstøvsugere, vi har set på.

Støvsugeren er udstyret med et unikt navigationssystem med 7 optiske sensorer på oversiden og 3 på undersiden. Tilsammen giver de Miele-robotten bedre manøvreringsegenskaber end gennemsnittet, lige som den ikke falder ned af trapperne.

Støvsugeren har endvidere en indbygget timerfunktion, så du kan programmere støvsugeren til at støvsuge, når du ikke er hjemme.

Med til støvsugeren følger et magnetbånd, der kan bruges til at afgrænse, hvor støvsugeren kører til, samt en fjernbetjening så du ikke behøver at bøje dig ned for at betjene støvsugeren.

Kort sagt en fantastisk god robotstøvsuger.

IROBOT ROOMBA 870

iRobot Roomba 870

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Roomba 870 er en avanceret robotstøvsuger og den ”gamle” topmodel i iRobots 800-serie.

Denne støvsuger er ligesom efterfølgeren 880 udstyret med Roombas Aeroforce system, der betyder, at støvsugeren kan fjerne 50 % mere snavs, hår og støv fra alle gulvtyper – med de begrænsninger vi har nævnt i forbindelse med omtalen af 880’eren.

Støvsugeren var i øvrigt den første model, der var udstyret med række forskellige teknologier, der sætter den i stand til bedre at orientere sig bedre, navigere og tilpasse sig forskellige rengøringsscenarier.

iRobots kalder under et disse teknologier for “iAdapt rengøringsteknologi”.

Teknologierne betyder også en kraftigere motor og en forbedret støvopsamling i denne model i forhold til tidligere modeller i 800-serien.

Udblæsningsluften fra Roomba 870 renses med et uspecificeret HEPA-filter, som betyder, at støvsugeren burde være velegnet til hjem med allergikere.

Med til denne støvsuger får du også en ”virtuel væg”, som du kan stille op, hvis der er områder i hjemmet, hvor du ikke ønsker, at støvsugeren skal gøre rent.

Roomba 870 har fået flere Bedst i test-anmeldelser hos danske og udenlandske testsites og får en god score af brugerne på omkring 4,8 stjerner ud af 5 – dog beregnet på et forholdsvist beskedent antal brugeranmeldelser på danske WhiteAway og tyske Amazon.de.

Neato Botvac D75

Neato Botvac D75

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

Botvac D75 er en effektiv og avanceret, lille robotstøvsuger, som er udstyret med Neatos Room positioning system, hvor støvsugeren selv scanner rummet og lagrer scanningen i hukommelsen.

Det betyder, at støvsugeren selv udregner, hvordan den rengør rummet så effektivt som muligt.

Robotstøvsugeren kan selv opdatere softwaren, så den altid er up to date med den nyeste softwareversion. Den har endvidere en stor støvbeholder på hele 0,7 liter, som er ret let at tømme.

Robotten har også indbygget timer, så du kan programmere den til at støvsuge, selv om du ikke er hjemme.

På bedømmelsesfronten scorer robotstøvsugeren gennemsnitlig 4,7 ud af 5 mulige stjerner på de to sites, hvor vi har fundet brugerbedømmelser.

Begge steder er der dog kun tale om to bedømmelser. Det lave antal skyldes sikkert robotstøvsugerens høje pris på lige under 4.000 kroner.

Vi har ikke kunnet finde nogle uafhængige test af maskinen på de testsites, vi normalt bruger her på siden.

IROBOT ROOMBA 782

IROBOT ROOMBA 782

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

ROOMBA 782 er en robotstøvsuger fra iRobot i mellemklassen.

Støvsugeren er let at betjene og programmere, og den er udstyret med en timer, så den kan klare støvsugningen i hjemmet, når du ikke er hjemme. Støvsugeren kan forprogrammeres til at støvsuge hver dag i op til en uge.

Det tager 180 minutter at oplade støvsugeren. Men så klarer den også 90 minutters støvsugning, hvilket må betragtes som godkendt sammenlignet med andre lignende robotstøvsugere fra samme årgang.

ROOMBA 782 er desuden udstyret med iRobots såkaldte ”Responsive Cleaning Technology”, som betyder, at støvsugeren scanner rengøringsområdet 60 gange i sekundet og tilpasser sin fremfærd i lokalet efter den øjeblikkelige situation. Altså tager den højde for, hvis du, dine børn eller dine husdyr pludselige opholder sig i lokalet.

iRobot ROOMBA 782 er udstyret med et uspecificeret HEPA-filter, der skulle gøre udblæsningsluften væsentlig mere udholdelig for allergikere.

Desværre har det ikke været muligt at finde ud af, hvilken specifik HEPA-version, der er tale om. Så er der blot tale om et HEPA-10 filter, har det ingen nævneværdig effekt sammenlignet med de væsentligt mere allergivenlige HEPA-12, -13 eller -14.

Brugervurderingerne viser dog, at køberne er jævnt tilfredse med denne model, der scorer 4,3 ud af 5 mulige stjerner hos tyske Amazon.de. Det er dog ikke en overvældende karakter prisen på maskinen taget i betragtning.

Samtidig skal det nævnes at modellen efterhånden har et par år på bagen og der er kommet nyere og mere effektive modeller fra både iRobot og andre producenter.

LG HOM-BOT VR6340LV

lg-vr6340lv-robotstovsuger_001

Forhandler Pris

Se laveste pris

Se laveste pris

Se laveste pris

 

HOM-BOT VR 6340 LV er en effektiv robotstøvsuger fra LG. Maskinen er udstyret med en turbofunktion til brug ved støvsugning på gulvtæpper.

Det betyder, at støvsugeren er ekstra god til at fjerne skidt fra disse i forhold til andre robotstøvsugere.

Køretiden er på 100 minutter, hvilket er næsten lige så godt som storebror VR6340LV, som vi tidligere har omtalt.

VR6340LV er ikke helt på niveau med sin testvindende storebror VR6340LV.

Den anslås således ifølge producenten selv til at rengøre cirka 3 % dårligere på hårdt gulv og cirka 15 % dårligere på gulvtæpper.

Det har desværre ikke været muligt at finde nogle uafhængige brugertest af denne model, men ifølge de brugerbedømmelser vi har kunnet finde på tyske Amazon, klarer den sig til 4,2 ud af 5 mulige stjerner baseret på 93 kundeanmeldelser.

Hvilke fordele er der ved en robotstøvsuger?

En af fordelene ved robotstøvsugeren er, at du får et bedre indeklima i hjemmet. En robotstøvsuger der kører dagligt, sørger nemlig for at fjerne og holde møg, skidt og støv med videre nede på et tåleligt niveau, om end det ikke – som vi skal se senere – nødvendigvis er godt nok, til at allergikere og astmatikere undgår at opleve støvgener. Samtidig bliver støvniveauet ved støvsugningen holdt på et minimum og kan eventuelt den foretages på tidspunkter, hvor man ikke selv er hjemme.

Robotstøvsugeren har også mange fordele, hvis du har hund eller kat. Med en robotstøvsuger kan du løbende sørge for, at mængden af løse dyrehår i dit hjem bliver holdt nede. Herudover er der selvfølgelig også den indlysende fordel, at du ikke skal hive den almindelige støvsuger frem nær så tit. For kører robotstøvsugeren hver dag, når der ikke at ophobe sig hårtotter og andre urenheder, sådan som man oftest ser det i hjem med husdyr, hvor der ikke bliver støvsuget stort set hver eneste dag.

Robotstøvsugeren er et rigtig godt supplement til almindelige støvsugere. For selv om robotstøvsugerne i dag er blevet væsentlig bedre til at gøre rent end de første af slagsen, så vil der næsten altid være steder, hvor der stadig er brug for den almindelige støvsuger. Det gælder f.eks. på ujævne overflader, ind imellem stole- og bordben, over ledninger og dørtærskler, samt helt ind til kanterne langs væggene.

Hvor allergivenlige er robotstøvsugere?

For allergikere og astmatikere er der både fordele og ulemper ved robotstøvsugere. Den største fordel er, at du kan få robotstøvsugeren til at foretage støvsugningen, mens du ikke er hjemme. Derved slipper du for de direkte gener som ophvirvlet støv og støvpartikler fra støvsugerens udsugning.

Ulempen er, at robotstøvsugere ikke gør nær så rent som traditionelle støvsugere og har en tendens til at sprede skidtet i stedet for at samle det op. Samtidig kan hjørnerne stadig være en udfordring for mange modeller – selv om det er blevet bedre de senere år.

Endelig er der kun få robotstøvsugere, der er udstyret med HEPA-filter. De modeller der er, har som regel et uspecificeret vaskbart HEPA-filter, der næppe er mere effektivt end HEPA-10. Det vil sige, at det maksimalt tilbageholder 85 % af støvpartiklerne. Altså er der stadig 15 %, der slipper ud gennem udblæsningsluften, hvorimod vi er nede i promiller, når vi taler HEPA-13 og HEPA-14.

Derfor anbefaler Astma-Allergiforbundet også, at man som astmatiker og allergiker udelukkende benytter robotstøvsugeren som et supplement til andre rengøringsmetoder og støvsugertyper.

Hvilken robotstøvsuger er den bedste?

Når det gælder robotstøvsugere, er det iRobot og deres Roomba-støvsugere, der dominerer markedet. Roomba’en er også den mest solgte robotstøvsuger, som står i rigtig mange danske hjem efterhånden og iRobot’s Roomba 880 har vundet utallige test hos både Klikk.no, Råd & Rön og Test.de.

Hvis du er vild med gadgets og den nyeste teknologi, er der ingen tvivl om, at den noget nyere Roomba 980 vil tiltale dig. Støvsugeren er pakket med innovativ teknologi og kan betjenes fra en app på din telefon. Det er dog også en støvsuger, som ligger i den allerdyreste ende. iRobot har dog andre modeller til væsentlig billigere penge, som også gør et godt job. Et godt alternativ er Roomba 782, som er en højkvalitetsrobotstøvsuger i mellemklassen.

Mærket Neato er relativt nyt på markedet. De har også en række interessante produkter. Deres Botavac-støvsugere er særligt gode til at håndtere dyrehår, og så har de også et hightec navigationsystem, lige som støvsugeren selv kan opdatere sit operativsystem via internettet, hver gang der kommer nye versioner.

Sidst men ikke mindst skal Mieles forsøg udi robotstøvsugere også fremhæves. Miele-støvsugeren er blandt de robotstøvsugere, der kører ”længst på literen” med en kørselstid på hele 2 timer og en opladningstid på tilsvarende 2 timer. Støvsugeren har desuden opnået flotte testresultater.

Således er Miele Scout RX1 kåret som testvinder eller topscorer i flere forskellige test hos både svenske M3, Aftonbladet og Råd & Rön, samt i TV2 Testbasen. Blandt argumenterne for den gode placering er, at den har god sugestyrke og klarer sig godt ved støvsugning i hjørner og gennem smalle passager. Derudover fås den til en rigtig god pris.

I testen i M3 vinder Miele Scout RX1 over den ellers meget vindende iRobot Roomba 880 og derfor tillader vi os at udnævne Miele Scout RX1 til at være den bedste robotstøvsuger på markedet i øjeblikket.

Men flere af de andre robotstøvsugere giver også god valuta for pengene og i den sidste ende vil det nok altid være pengepung og behov, der for alvor bestemmer, hvilke robotstøvsugere du ender med at skulle træffe dit valg imellem. Vi tipper dog, at minimum en af de fire modeller/mærker vi har nævnt i denne opsummering, vil være blandt de modeller, du overvejer at købe.

Støvsuger mærker

Støvsuger typer

Andre rengørings kategorier