Lydsvag & stillegående støvsuger
Der er stor forskel på støjniveaet for husholdningsstøvsugere. Historisk set har det været en lidt overset parameter, men med de nye mærkningsregler fra EU er der fra og med 2014 kommet mere fokus på støjen, idet det er blevet lovpligtigt at stille denne information til rådighed. Fra 2017 stilles der endda konkrete krav til støjniveauet. Det er positivt for dig som forbruger, eftersom lydsvag støver meget betydende for komfort og godt arbejdsmiljø under rengøringen.
Støj er en vanskelig størrelse at arbejde med, fordi det menneskelige øre opfatter støjen meget ”subjektivt” i forhold til de fysiske realiteter. Hvis lydtrykket øges med en faktor 10, vil øret således kun opfatte det som en fordobling af støjen. Man har derfor valgt at måle støjen i decibel, forkortet som ”dB(A)”, som er en logaritmisk måleenhed. En ændring på 10 dB(A) svarer til en fordobling eller en halvering af den opfattede støj.
De fleste husholdningsstøvsugere har et støjniveau i området 60-90 dB(A), og jf. ovenstående er det en ganske voldsom spredning. En støvsuger med et støjniveau på 90 dB(A) vil opfattes som otte gange så larmende som en støvsuger med et støjniveau på kun 60 dB(A).
Bruger man derfor støvsugeren meget, eller føler sig generet af støj generelt, kan der god grund til at vælge en lydsvag og stillegående støvsuger. I det følgende vil vi se lidt nærmere på nogle af de mest lydsvage støvsugere på markedet.
Miele Complete C3 Silence støvsuger
En alsidig testvinder! |
Til en pris på cirka 1.800 kroner kan man forvente en del af Miele Complete C3 Silence, og den støvsuger da også udmærket på glatte gulve, hvor den opnår A-klassifikation.
På gulvtæpper går det dog mindre godt, hvor D-klassifikationen placerer rengøringsevnen under middel.
Motoren på 700 Watt berettiger til energiklasse A, og også rensning af udblæsningsluften er i top takket være det indbyggede HEPA-filter (uspecificeret).
Miele Complete C3 Silence tilbyder en udmærket aktionsradius på 11 meter, og posekapaciteten på 4,5 liter er også udmærket.
Lidt overraskende vejer denne model dog hele 8,2 kilo, hvilket er væsentligt over gennemsnittet for støvsugere med tilsvarende ydelse.
Miele har valgt at bruge ordet ”Silence” i modelnavnet med henvisning til støjniveauet på 69 dB(A). Det er for så vidt udmærket og i den lave ende af spektret, men modellen er ikke markant mere lydsvag en gennemsnittet af moderne støvsugere, der oftest ligger i starten af 70’erne rent dB(A)-mæssigt.
På trods af at Miele Complete C3 Silence ikke umiddelbart er overbevisende på alle parametre, er forbrugerne fint tilfredse, hvis man skal tro de forskellige brugeranmeldelser på nettet.
Her scorer modellen i gennemsnit 4,6 ud af 5 stjerner, hvilket er ganske udmærket. Forbrugermagasinet Which vurdrer da også, at denne Miele-model er et ”godt køb”.
Læs mere om Miele Complete C3 Silence Støvsuger her
Electrolux ZUOGREEN+ støvsuger
Electrolux Lydsvag Støvsuger – BEDST I TEST! ✅Gå direkte til den billigste forhandler ved at klikke her! |
Det tilføjede plus i produktnavnet indikerer, at denne model er en videreudvikling af forgængeren ZUOGREEN, der blev kåret som testvinder i forbrugermagasinet Testfakta.
Forbedringen består primært i et bedre mundstykke, der bringer støvsugeren op i klasse B for gulvtæpper. Ellers er der lutter A-klassificeringer til Electrolux ZUOGREEN+ støvsuger, både med hensyn til rengøringsevne på glatte gulve, energiforbrug og støvemission.
Det har indbragt endnu en testvindertitel i forbrugermagasinet Haus&Garden, og forbrugerne er også begejstrede, hvis man ser på forbrugeranmeldelser på nettet: 4,7 ud af 5 mulige stjerner i gennemsnit!
Der er gjort meget ud af designet på Electrolux ZUOGREEN+, hvilket designbranchen har anerkendt og hædret med den eftertragtede Reddot Award.
Materialet er genbrugsplast, og støvsugeren har et relativt lavt strømforbrug på 850/750 Watt. Det er med andre ord en ganske ”grøn” støvsuger, hvilket også understreges af de flotte grønne detaljer i designet.
En vigtig faktor er selvfølgelig det lave støjniveau for Electrolux ZUOGREEN+, som ligger på blot 66 dB(A). Der findes mere lydsvage støvsugere på markedet, men det er ikke mange. Prisen ligger omkring 1.600 kroner.
Det er bestemt ikke dyrt, når man tager de flotte data, som desuden indbefatter HEPA-filter, 12 meters rækkevidde og stor 5-liters pose.
Læs mere om Electrolux ZUOGREEN+ støvsuger her
Siemens Q 4.0 VSQ4G332
- Denne lydsvage støvsuger er desværre udgået. Se alle de bedste støvsugere hos Wupti ved at klikke her!
Forbrugermagasinet Tænk har kåret denne model som et ”godt køb”, men forbrugerne er tilsyneladende ikke overvældende begejstrede for støvsugeren i praksis.
I hvert fald må Siemens Q 4.0 VSQ4G332 nøjes med 4,1 ud af 5 mulige stjerner, hvis man tager et gennemsnit af en række brugeranmeldelser på nettet.
Støvsugeren markedsføres som værende lydsvag, og de målte 69 dB(A) er da også en anelse under det generelle gennemsnitsniveau – men ikke meget.
Til gengæld har støvsugeren andre kvaliteter, idet den høster lutter A-klassifikationer på både energivenlighed, støvemission og rengøring af glatte gulve.
Rengøring af tæpper nøjes med C-klassifikation, men det er stadig tilfredsstillende, da tæpper er en udfordring for de fleste støvsugere på markedet.
Prisen ligger omkring 1.200 kroner, så der er grænser for, hvad man kan forvente. Ikke desto mindre er støvsugeren udstyret med det meget effektive HEPA-13 filter, som renser udblæsningsluften for 99,95 % af mikroskopiske støvpartikler og allergener.
Også posestørrelsen på 5 liter tæller på positivlisten. Af ulemper kan nævnes en relativ høj vægt på 7,25 kilo samt en lidt kort rækkevidde på 10 meter.
Electrolux ZUODELUXE+ støvsuger
#1 i brugertests verden over! ✅Gå direkte til den billigste forhandler ved at klikke her! |
ZUODELUXE+ er en forholdsvis ny model på markedet, og derfor er der ikke mange forbrugeranmeldelser at finde.
Men tendensen er helt klar med et gennemsnit på 4,5 ud af 5 mulige stjerner: Forbrugerne vender tommelfingeren opad! Støvsugeren fra Electrolux imponerer da også på mange områder, ikke mindst i forhold lydniveauet, som kun er 66 dB(A).
Rengøringsmæssigt er ZUODELUXE+ også ganske effektiv: På glatte gulve klarer den sig til A-klassifikation, men må på gulvtæpper nøjes med B-klassifikation.
Sidstnævnte er dog udmærket, for gulvtæpper er generelt en ”akilleshæl” for de fleste støvsugere, og de færreste opnår A-klassifikation på dette område. Støvsugeren er også energibesparende, og får en flot A-energimærkning.
Prisen på cirka 2.400 ligger pænt over gennemsnittet, men ZUODELUXE+ fra Electrolux falder til gengæld heller ikke igennem på de generelle data.
Lang aktionsradius på 12 meter, stor posekapacitet på 5 liter og ikke mindst et vaksbart Allergy Plus HEPA-13 filter, som sikrer en meget ren udblæsningsluft med A-klassifikation.
Electrolux ZUSGREEN+ støvuger
#1 i brugertests verden over! ✅Gå direkte til den billigste forhandler ved at klikke her! |
Denne model har desuden tilnavnet UltraSilencer, og det er fuldt berettiget.
Med et støjniveau på blot 61 dB(A) er det en af de mest lydsvage støvsugere på markedet, og det på trods af, at den fås til en pris på blot 1.200 kroner.
På den baggrund kunne man måske frygte, at de gode støj- og prisparametre var opnået på bekostning af rengøringsevnen, men dette er ikke tilfældet: På glatte gulve scorer modellen en flot A-klassifikation, og en C-klassifikation på gulvtæpper.
Sidstnævnte er ganske vist ikke helt i top, men dog over gennemsnittet.
Electrolux ZUSGREEN+ har, som navnet også antyder en miljøenlig profil.
På baggrund af et lavt strømforbrug på blot 650 Watt placeres den i energiklasse A, og derudover er 55 % af de anvendte materialer genbrugsplast.
Modellen opnår også A-klassifikation i støvemission, idet den er monteret med et vaskbart uspecificeret HEPA-filter, der bortfiltrerer mikroskopiske støvpartikler og allergener fra udblæsningsluften.
Det kan ikke overraske, at forbrugerne er begejstrede for ZUSGREEN+ fra Electrolux. I gennemsnit får denne støvsuger 4,6 ud af 5 mulige stjerner, baseret på indsamling af uafhængige brugeranmeldelser på nettet.
Det norske magasin Klikk.no, der bl.a. beskæftiger sig med forbrugertests, har også haft denne støvsuger med i en test, hvor den blev ”testvinder”.
Læs mere om Electrolux ZUSGREEN+ støvsuger her
Electrolux ZUOORIGWR+ støvsuger
- Denne lydsvage støvsuger er desværre udgået.
Med det flotte bordeaux-røde design høstede Electrolux i 2014 den eftertragtede designpris Reddot Award. ZUOORIGWR+ støvsugeren er dog ikke blot flot at se på – den gør også rigtig godt rent: En flot A-klassifikation for glatte gulve og en B-klassifikation for tæpper.
Der er også A-klassifikationer til både energivenlighed og støvemission. Sidstnævnte er optimeret med det medfølgende HEPA-13 filter, der er vaskbart.
ZUOORIGWR+ støvsugeren fra Electrolux er med et støjniveau på blot 66 dB(A) også meget støjsvag, og behagelig i brug.
Dertil kommer adskillige andre fordele som stor rækkevidde på 12 meter, stor støvsugerpose på 5 liter og flere forskellige inkluderede mundstykker.
Det kan ikke overraske, at forbrugerne er begejstrede for denne udmærkede støvsuger til cirka 1.600 kroner. I gennemsnit giver de denne model 4,7 ud af 5 mulige stjerner, hvis man gennemgår de forskellige brugeranmeldelser på nettet.
Forbrugermagasinet Tænk har også testet støvsugeren mod andre modeller og mærker, og her fik den en topplacering som ”Testvinder”.
Electrolux ZUSORIGDB+ støvsuger
Elektrolux har givet denne model tilnavnet ”UltraSilencer”, og det er helt berettiget med et meget lavt støjniveau på blot 61 dB(A).
Det går dog ikke ud over ydelsen, hvor både strømforbrug, støvemission og støvsugning af glatte gulve opnår fine A-klassifikationer.
Støvsugning af tæpper er ikke helt i top, men den opnår trods alt en hæderlig C-klassifikation – altså omkring middel.
En gennemgang af brugeranmeldelser på nettet viser, at forbrugerne i gennemsnit giver Electrolux ZUSORIGDB+ støvsugeren 4,6 ud af 5 mulige stjerner, og dermed er ganske godt tilfredse.
Med en pris på blot cirka 1.200 kroner må denne model bestemt også betegnes som værende et godt køb.
Electrolux ZUSORIGDB+ er en forholdsvis lille støvsuger med en posekapacitet på 3,5 liter, men den tilbyder alligevel en flot arbejdsradius på hele 12 meter, så der ikke skal skiftes stikkontakt så ofte.
Modellen er også monteret med et HEPA-12 filter, som tager hovedparten af de generende allergener og mikroskopiske støvpartikler i udblæsningsluften – men dog ikke så godt som de mere grundige HEPA-13 og -14 filtre.
Siemens VSQ8ALL1 støvsuger
Med en pris på omkring 3.200 hører Siemens VSQ8ALL1 støvsugeren prismæssigt til i sværvægterklassen, og den præsterer da også ganske overbevisende.
Rengøring af glatte gulve får en A-klassifikation, og det gælder også for gulvtæpper, hvilket kun få støvsugere præsterer. Også støvemission er A-klassificeret takket være det indbyggede uspecificerede HEPA-filter.
De flotte resultater kommer dog med en pris i forhold til strømforbruget på hele 1000 Watt, som bringer støvsugeren ned i energiklasse C.
Støvsugeren er forholdsvis ny på markedet, så der er endnu ikke så mange brugeranmeldelser tilgængelige.
De anmeldelser der er, indikerer dog en generel tilfredshed med et gennemsnit på 4,5 ud af 5 mulige stjerner.
Støjniveaet på 68 dB(A) er ikke imponerende i forhold til den relativt høje pris, men dog under det generelle gennemsnitsniveau, der ligger først/midt i 70’erne rent dB(A)-mæssigt.
Siemens VSQ8ALL1 tilbyder en fin arbejdsradius på 12 meter, men man må til gengæld slæbe rundt med en samlet vægt på 8,5 kilo, hvilket ligger noget over gennemsnittet for andre støvsugere med tilsvarende ydelse.
Siemens Q 8.0 SilencePower VSQ8330 støvsuger
I denne model har Siemens gjort brug af en lang række tiltag med henblik på at reducere støjniveauet, herunder lydisolering i flere niveauer og anti-vibrations design i motordelen.
Det bringer den samlede vægt op på 8 kilo, som er noget mere end gennemsnittet for tilsvarende modeller.
Til gengæld er støjniveauet reduceret til 66 dB(A), hvilket er ganske udmærket, men dog ikke imponerende lavt i forhold til de mange tiltag for at gøre støvsugeren mere lydsvag.
Med en pris på cirka 1.900 kroner kan man tillade sig at forlange god ydelse generelt, og Q 8.0 SilencePower VSQ8330 leverer varen.
Flotte A-klassifikationer i både strømforbrug, støvemission og rengøring på glatte gulve. Støvsugning af tæpper halter en smule og må nøjes med C-klassifikation, men det er lige omkring middel og acceptabelt.
Generelt byder modellen således på fine specifikationer. Der medfølger eksempelvis et ekstra godt HEPA-13 filter, maskinen har en arbejdsradius er 12 meter, og posekapaciteten er oppe på 5 liter med elektronisk overvågning, der sikrer mod tab af ydeevne, selv om posen er ved at være fyldt op.
Forbrugerne giver også jævnt gode karakterer i anmeldelser på nettet, hvor modellen i gennemnit får 4,3 ud af 5 mulige stjerner.
Bosch BGL8330T støvsuger
Hvis du vil have en af markedets mest lydsvage støvsugere, er Bosch BGL8330T et godt bud med et støjniveau på blot 59 dB(A). Det svarer til et støjniveau på samtaleniveau.
Støvsugeren byder også på flotte parametre i form af aktionsradius på 12 meter og god posekapacitet på 5 liter. Energieffektivitet og støvemission er også helt i top med A-klassifikationer.
Alligevel er brugerne kun moderat tilfredse, hvis man tager udgangspunkt i en række brugeranmeldelser på nettet. Her scorer Bosch BGL8330T støvsugeren 4,2 ud af 5 mulige stjerner.
Det kan måske skyldes, at det lave støjniveau tilsyneladende kommer med en pris, når det handler om rengøringsevne.
Her klarer modellen kun henholdsvis B- og D-klassifikation på glatte gulve og gulvtæpper, hvilket bestemt ikke er imponerende.
Bosch oplyser vægten som 5,9 kilo, hvilket i udgangspunktet er ganske udmærket. Vægten er dog af ukendte oplyst årsager oplyst uden slange, rør og mundstykke, der jo som bekendt også indgår i det samlede billede.
Designet er klassisk i sort og grå, og der medfølger et parketmundstykke til glatte gulve.
Læs mere om Bosch BGL8330T Støvsuger her
Nilfisk Elite Energy Classic Red støvsuger
Elite Energy Classic er en rigtig behagelig støvsuger at bruge. Håndtaget er ergonomisk udformet med ”softgrib”-håndtag, og her er det muligt både at tænde og slukke samt regulere sugestyrken.
Støjniveauet ligger på 69 dB(A), hvilke på sin vis er udmærket, men dog ikke bemærkelsesværdigt i forhold til standarden for nyere støvsugere.
Når det kommer til rengøringsevne, vokser træerne dog ikke ind i himlen.
For støvsugeren får kun næstbedste B-klassifikation for rengøring på henholdsvis tæpper og glatte gulve. Energiforbrug og luftfiltrering er dog i klasse A.
’Luftfiltreringen er dog væsentlig bedre end klassifikationen antyder, for som noget helt specielt er denne model udstyret med et HEPA-14 filter, hvilket er ret unikt for almindelige støvsugere.
Dette filter er utrolig effektivt, og fjerner mere end 99,995 % af alle allergener og mikroskopiske støvpartikler i udblæsningsluften. Ideelt for allergikere og andre, der irriteres af luftbåret støv.
De generelle parametre for Nilfisk Elite Energy Classic er udmærkede. Arbejdsradius er 11,2 meter, og posestørrelsen på 4,2 liter.
Prisen for Nilfisk Elite Energy Classic ligger på omkring 1.600 kroner, og forbrugerne er ikke i tvivl, når de anmelder denne model på nettet. Gennemsnitligt får modellen hele 4,9 ud af 5 mulige stjerner, dog baseret på relativt få anmeldelser.
Electrolux ZUSANIMAL+
Det er imidlertid ikke ”lånte fjer”, for Electrolux ZUSANIMAL+ imponerer med et lydniveau på blot 61 dB(A).Om denne støvsugermodel bruger Electrolux også navnet ”UltraSilencer Animal”, og indikerer dermed, at den er både lydsvag og velegnet til hjem med kæledyr.
Samtidig medfølger der to specialudviklede mundstykker, som fungerer rigtig godt til fjernelse af dyrehår på henholdsvis glatte gulve og tæpper/møbler.
De forbrugere, der har købt og testet produktet, er også ganske tilfredse, hvis man skal tro brugeranmeldelserne på nettet.
Der er ikke så mange anmeldelser tilgængelige, men gennemsnitligt høster modellen 4,5 ud af 5 mulige stjerner, hvilket er ganske udmærket.
Electrolux ZUSANIMAL+ har generelt flotte specifikationer: A-klassifikation på både støvemission, energiforbrug og rengøring på glatte gulve, og en acceptabel C-klassifikation på gulvtæpper.
En stor aktionsradius på 12 meter tæller også på positivlisten. Til gengæld er støvsugeren ikke helt billig, idet prisniveauet på omkring 2.600 kroner er noget over middel.
Hvor gode er de lydsvage støvsugere til generel rengøring?
Man kunne måske forvente, at de lydsvage støvsugere ville have svagere motorer og dermed dårligere rengøringsevne. Det lader dog ikke til at være tilfældet. Umiddelbart ser det ud til, at man sagtens kan få en lydsvag støvsuger, som både kan gøre rent og også på alle andre områder kan måle sig med det generelle niveau for støvsugere.
Specielt udmærker Electrolux sig med flere modeller, som både er lydsvage, effektive og prismæssigt attraktive. Tilsyneladende handler det om at se sig for, før man investerer i ny støvsuger. Hverken prisniveau eller mærke giver sikkerhed for en lydsvag støvsuger, så husk at kontrollere støjniveauet før køb – den nye EU-lovgivning kræver, at disse data er tilgængelige.
Hvor allergivenlige er lydsvage støvsugere?
Der er som sådan ingen logisk sammenhæng mellem støjniveau og allergivenlighed, men alligevel tyder meget på, at det måske alligevel er tilfældet i et vist omfang. Reducering af støjniveauet er en temmelig vanskelig opgave rent teknisk, og de mest støjsvage støvsugere skal typisk findes blandt de relativt nye modeller. Her er der typisk også fokus på støvfiltrering og allergivenlighed, som de senere år er kommet mere i fokus.
I praksis har vi i denne artikel set, at stort set alle populære støjsvage støvsugere rent faktisk også er forsynet med HEPA-filter. Hvis allergivenlighed er en betydende parameter, bør man dog under alle omstændigheder kontrollere dette før køb.
Hvor energieffektive er de støjsvage støvsugere
I EU er der stor fokus på energibesparelser, og der blev derfor allerede i september 2014 indført et direktiv, der påbyder støvsugerproducenterne at holde sig på et energiforbrug, der er mindre end 1600 Watt. Det har allerede fjernet en del ”strømslugere” fra markedet, og i 2017 skærpes kravet yderligere, så den maksimalt tilladte effekt er 900 Watt.
I denne gennemgang er det kun Siemens VSQ8ALL1, der til den tid vil falde for EU’s restriktioner. De øvrige støvsugere ligger langt under grænserne med gennemgående A-klassifikationer, så de støjsvage støvsugere har ikke generelt problemer med energi-effektiviteten.
Konklusion vedr. lydsvage støvsugere
Den teknologiske udvikling har gjort det muligt at producere lydsvage støvsugere, uden at det går ud over ydelsen generelt. Der lader dog ikke til at være nogen sammenhæng mellem pris og lydsvaghed, for de bedste bud på lydsvage støvsugere hører faktisk til blandt de billigste i klassen.
Skal du have en ny støvsuger og har fokus på støjniveauet, kan vi derfor kun anbefale en grundig forudgående research af anmeldelser og tests, kombineret med en gennemgang af producentens eller leverandørens oplysninger om parametrene. Med de nye oplysningskrav er det blevet langt lettere at sammenligne og vurdere de enkelte støvsugere før endeligt køb.
Støvsuger mærker
- AEG støvsuger
- Bosch støvsuger
- Dirt Devil støvsuger
- Dyson støvsuger
- Electrolux støvsuger
- Festool industristøvsuger
- iRobot Roomba robotstøvsuger
- LG robotstøvsuger
- Miele støvsuger
- Neato robotstøvsuger
- Nilfisk støvsuger
- Philips støvsuger
- Siemens støvsuger
Støvsuger typer
- Allergivenlig støvsuger
- Billig støvsuger
- Håndstøvsuger
- Industristøvsuger
- Lydløs & stillegående støvsuger
- Poseløs støvsuger
- Robotstøvsuger
Andre rengørings kategorier